SUA apără aliaţii de o ameninţare din partea Coreei de Nord
SUA iau în serios ameninţările Coreei de Nord care trebuie să înţeleagă că ceea ce face este foarte periculos, a avertizat noul secretar al apărării, Chuck Hagel.
04 Aprilie 2013, 05:28
Starea de tensiune în peninsula coreeană se menţine la cele mai înalte cote, după ce Phenianul a interzis accesul angajaţilor sud-coreeni în complexul industrial intracoreean Kaesong.
SUA sunt hotărâte să-i apere pe aliaţii sud-coreeni şi japonezi de o ameninţare nucleară din partea Coreei de Nord.
Moscova apreciază situaţia drept explozivă, iar Franţa îi cere Chinei, singurul actor global cu putere asupra Phenianului, să intervină pentru calmarea spiritelor.
Şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius, nu exclude nici el posibilitatea ca dictatorul imprevizibil de la Phenian să recurgă la arma nucleară.
Beijingul le cere tuturor părţilor vizate să-şi păstreze calmul şi să dea dovadă de reţinere, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze.
China a votat sancţiuni recente împotriva Phenianului, dar nu doreşte măsuri de retorsiune prea dure care ar putea accelera prăbuşirea economică a aliatului său şi ar conduce la haos sau reunificarea Coreei sub un regim democratic pro-american.
SUA iau în serios ameninţările Coreei de Nord care trebuie să înţeleagă că ceea ce face este foarte periculos, a avertizat noul secretar al apărării, Chuck Hagel, în prima sa conferinţă de presă de la preluarea funcţiei.
Departamentul Apărării îşi ia măsuri de precauţie
Chuck Hagel a făcut referire la exerciţiile militare comune din această perioadă din Coreea de Sud, unde SUA au trimis inclusiv avioane de tip F 22, care nu pot fi detectate de radar.
Secretarul apărării a spus că SUA lucrează, alături de China, la detensionarea situaţiei şi a menţionat convorbirea telefonică pe care a avut-o ieri cu omologul său chinez.
În ciuda diferenţelor de opinie între SUA şi China, cele două ţări au foarte multe interese comune, a adăugat Chuck Hagel.
"Cu siguranţă, China nu îşi doreşte acum ca situaţia complicată din Coreea de Nord să explodeze şi să se transforme într-un război. Nu este în interesul chinezilor", a spus Chuck Hagel.
Acesta a insistat că Phenianul trebuie să fie responsabil şi să respecte angajamentele sale internaţionale.
La fel ca alte oficialităţi americane, secretarul apărării a reamintit că aceasta nu este prima oară când Coreea de Nord are o retorică agresivă.
El a spus, totuşi, că preferă să fie precaut şi să ia în serios ameninţările nord-coreene, pentru că "o greşeală este suficientă ca lucrurile să escaladeze. Nu vreau să fiu acel secretar al apărării care să fie asociat cu o astfel de greşeală", a spus Chuck Hagel.
Bugetul apărării va fi redus
Pe de altă parte, referindu-se la presiunea fiscală exercitată în prezent asupra instituţiilor bugetare din SUA, Hagel a spus că cei 800.000 de angajaţi civili ai armatei americane vor fi introduşi forţat în concediu fără plată, dar pentru o perioadă mai scurtă decât se prevăzuse iniţial.
Potrivit experţilor americani, Pentagonul a cheltuit deja 80% din sumele alocate operaţiunilor militare, deşi se află abia la jumătatea anului fiscal.
Chuck Hagel a vorbit de posibilitatea ca perioada de concediu fără plată să fie redusă la 14 zile.
Chiar şi aşa, cineva din sală i-a atras atenţia că moralul angajaţilor nu este deloc bun în acest condiţii.
Întrebat de ce trebuie ca angajaţii civili să suporte aceste reduceri de venituri, Hagel a spus că nu există altă cale, că pregătirea armatei şi capabilităţile acesteia trebuie să fie prioritare.
Peste 40 de miliarde de dolari vor fi tăiate în acest an fiscal din bugetul apărării, dar Chuck Hagel a insistat că problema principală nu este faptul că se reduc cheltuieli, ci că acestea se fac brutal, în loc să fie implementate treptat.
"E nevoie de siguranţă în ceea ce priveşte bugetul pe termen lung - a spus Chuck Hagel - dar şi de măsuri interne de echilibrare a cheltuielilor, de o reformă a instituţiei care să ţină cont de provocările din ziua de astăzi.
Fără o regândire a modului în care sunt direcţionaţi banii, Departamentul Apărării riscă să nu facă faţă noilor provocări.
Armata nu trebuie să fie ca o corporaţie, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să învăţăm lucruri de la sectorul privat", a declarat Chuck Hagel.
Referindu-se la rolul SUA pe scena mondială, secretarul apărării a spus că America nu are luxul de a se retrage, de a nu mai fi în poziţie de lider.
"Dacă vom refuza să o facem, altcineva va veni să ne ia locul", a mai spus Chuck Hagel.