SUA adoptă noi sancțiuni împotriva Rusiei
A fost interzis importul de aur de origine rusească sancţionându-se astfel cel mai mare export non-energetic al Rusiei.
Articol de Sergiu Şteţ, 28 Iunie 2022, 21:47
SUA a impus marți, 28 iunie, sancțiuni împotriva a peste 100 de entităţi și a interzis importul de aur rusesc, sporind presiunea asupra Rusiei după invadarea Ucrainei, în conformitate cu angajamentele asumate de G7 în această săptămână.
Conform Reuters, Departamentul de Trezorerie al SUA a anunţat că a impus sancțiuni împotriva a 70 de entități, dintre care multe esențiale pentru baza industrială de apărare a Rusiei, precum și împotriva a 29 de persoane, într-un efort de a împiedica posibilitatea Rusiei de a dezvolta și desfășura arme și tehnologii utilizate în invazia din Ucraina.
"Vizarea industriei de apărare a Rusiei va degrada capacitățile lui Putin și va îngreuna și mai mult războiul său împotriva Ucrainei, care a fost deja afectat de moralul slab, lanțurile de aprovizionare întrerupte și eșecurile logistice", a declarat secretarul Trezoreriei, Janet Yellen.
Noi sancțiuni au fost impuse Rostec, conglomeratul aerospațial și de apărare al Rusiei. Trezoreria a comunicat că "umbrela de management al Rostec include peste 800 de entități dintr-o gamă largă de sectoare" și că toate companiile deținute de Rostec în proporție de 50% sau mai mult, direct sau indirect, sunt blocate.
De asemenea, a fost sancționată compania United Aircraft Corporation, producătoarea avioanelor rusești de luptă MiG și Sukhoi - avioane care sunt folosite și de aliați ai americanilor, inclusiv de unele state membre NATO - și care este deținută în majoritate de Rostec.
Trezoreria SUA a anunţat că acest lucru urmărește "slăbirea capacității Rusiei de a-și continua atacurile aeriene împotriva Ucrainei". Sancţionată a fost și compania Tupolev, producătoare de bombardiere strategice și avioane de transport rusești.
De asemenea, a fost interzis importul de aur de origine rusească, cu excepția aurului care a fost plasat în afara Rusiei înainte de ziua de marți, sancţionându-se astfel cel mai mare export non-energetic al Rusiei.
Aurul este un activ crucial pentru Banca Centrală a Rusiei, care s-a confruntat cu restricții privind accesul la unele dintre activele sale deținute în străinătate din cauza sancțiunilor occidentale.
Rusia produce anual aproximativ 10% din aurul extras la nivel global. De asemenea, Departamentul de Stat a impus marți sancțiuni împotriva a 45 de entități și 29 de persoane, inclusiv unități militare ruseşti și agenția de informații FSB, a comunicat Trezoreria.
Peste 500 de ofițeri militari ruși vor fi astfel afectați de restricții privind vizele, la fel ca și alți oficiali.