SUA a anunţat că îşi retrage susţinerea pentru gazoductul EastMed
SUA descrie decizia sa ca parte a unui efort de a reduce încălzirea globală cu 1,5 grade Celsius, aşa cum s-a convenit după COP 26.
Articol de Michaela Lamprinidou, 18 Ianuarie 2022, 07:01
La o săptămână după anunţul aparent neaşteptat al SUA că îşi retrag susţinerea pentru gazoductul EastMed, proiect în care participa Grecia, Ciprul şi Israelul, SUA vor suţine în continuare proiecte energetice în Mediterana, proiecte care pot contribui la securitatea energetică a Europei, dar acestea vor fi în primul rând proiecte din zona energiei verzi şi mai ales a interconecturile de energie electrică.
Reporter: Michaela Lambrinidou - În mai 2020, parlamentul elen a ratificat acordul guvernamental dintre Grecia, Cipru, Israel şi Italia, privind un sistem de transport al gazelor naturale din Mediterana de Est către pieţele europene prin gazoductul EastMed, proiect ce a fost agreat şi de SUA, deoarece ar fi redus dependenţa de gazul rusesc şi ar fi jucat un rol major privind obiectivele comune ale Greciei şi SUA de sporire a securităţii energetice europene şi a stabilităţii regionale.
Proiectul a fost aprobat şi de UE, care ar fi finanţat o parte din el.
Motivele pentru care Europa ar trebui să devină independentă energetic de Rusia sunt mai mult decât evidente în această perioadă de criză energetică, în care nevoile de gaz natural nu sunt satisfăcute suficient de Rusia.
Fără îndoială că marele perdant în construcţia conductei de gaz EastMed ar fi Rusia, ceea ce înseamnă că proiecte precum EastMed ar trebui să beneficieze de sprijinul Washingtonului.
Săptămâna trecută a existat un anunţ şi o declaraţie simplă cu privire la conducta EastMed din partea Washingtonului, în care se spunea că SUA nu sprijină eforturile de dezvoltare ulterioară a acestuia, fapt ce a fost asociat cu tentativa Washingtonului de a-şi dezactiva prezenţa de la un proiect, care a fost mult timp considerat de multe cercuri economice unul pur teoretic, fără speranţa unei viabilităţi economice, care, în paralel, ar fi generat tensiuni în Mediterana de Est, în condiţiile în care Turcia îşi exprimase deja deschis dezacordul pentru faptul că nu participă la acest proiect.
SUA descrie decizia sa ca parte a unui efort de a reduce încălzirea globală cu 1,5 grade Celsius, aşa cum s-a convenit după COP 26, însă, este deopotrivă intersantă şi preferinţa americană pentru conductele cu Bulgaria şi Macedonia de Nord.
În acest context, Grecia nu are de ce să-şi facă griji, dacă proiectul EastMed nu va avansa. SUA vor continua să lucreze în Grecia şi cu Grecia în domeniul energiei şi cooperării energetice, colaborând de la terminalul de la /.../, la interconectorul de gaz Grecia-Bulgaria (IGB), la unitatea plutitoare de alimentare cu gaz natural de la Alexandropolis şi, posibil, la investigaţii offhore cu Exxon şi /LP/ în sudul Cretei, dar şi la interconectarea electrică EuroAsia şi EuroAfrica, cu aceleaşi ţări participante la EastMed.