Studiu CE: Vârsta de pensionare ar trebui crescută
Un raport al Comisiei Europene recomandă salariaţilor din UE să lucreze mai multe ore şi să se pensioneze mai târziu. Raportul va fi definitivat până la sfârşitul verii.
29 Mai 2010, 15:18
Salariaţii din statele membre ale Uniunii Europene ar trebui să lucreze mai multe ore şi să se pensioneze mai târziu.
Aceasta este concluzia unui raport al Comisiei Europene, preluat de presa internaţională.
Raportul va fi definitivat până la sfârşitul verii şi recomandă operarea de schimbări pentru a se evita blocaje economice.
Potrivit raportului, vârsta de pensionare ar trebui să crească gradat, spun specialiştii, mai ales că, potrivit unor estimări, şi speranţa de viaţă a europenilor va creşte în următorii 50 de ani.
Astfel, în 2060, un european va trăi în medie cu şapte ani mai mult, fapt care ar putea crea un dezechilibru major în sistem.
Pe teritoriul european perioada de pensionare ar trebui să reprezinte cel mult o treime din viaţa adultă, se precizează în raport, adică cel mult 18 ani.
Cu alte cuvinte, în următoarele decenii vârsta de pensionare ar trebui să crească până la aproape 70 de ani.
Fie că vrem fie că nu, este singura soluţie, spun sociologii, de a asigura un sistem de pensii echilibrat.
Chiar şi aşa însă, iniţiativa Comisiei Europene are o serie de nuanţe. Sociologul Mircea Kivu spune că "Uniunea Europeană nu recomandă neapărat creşterea până la 70 de ani a vârstei efective de pensionare, ci găsirea unor forme de angajare cu timp parţial a aşa-zişilor pensionari tineri".
De asemenea, Mircea Kivu mai spune că "pentru pensionari nu e numai problema veniturilor, este şi problema incluziunii sociale. Se ştie că o persoană care iese la pensie, care întrerupe brusc viaţa activă, suferă nişte probleme de adaptare la noul regim. Cu alte cuvinte, oamenii au nevoie de o activitate nu numai ca să câştige bani, ci pentru a se realiza ca persoană".
Sociologul român a mai precizat că "este vorba mai degrabă de crearea de către state a condiţiilor în care pensionarii care doresc să lucreze să poată să facă lucrul acesta".
Recomandarea Comisiei vine în contextul în care vârsta reală de pensionare în Uniunea Europeană este în medie în jurul a 60 de ani.
Şi situaţia dificilă a Greciei dă naştere dezbaterilor pe această temă.
Criza din Grecia este alimentată de legislaţia elenă din domeniu. Grecii pot ieşi la pensie la 61 de ani. Sunt însă sectoare în care vârsta este mult mai mică.