Studenţii din Italia contestă noul guvern
Mii de studenţi au ieşit în stradă în 26 de oraşe din Peninsulă pentru a protesta faţă de noul guvern. Protestele vin în ziua în care parlamentul trebuie să acorde un vot de încredere planului de relansare economică.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 17 Noiembrie 2011, 19:31
În Grecia, Italia şi Spania, ţări care se confruntă cu mari probleme financiare, au loc joi proteste ample faţă de măsurile de austeritate pe care guvernele sunt nevoite să le adopte în încercarea de diminuare a datoriilor statului.
Italia este blocată de o grevă naţională de 24 de ore în transport, învăţământ şi sectorul sanitar chiar în ziua în care noul premier cere parlamentului un vot de încredere pentru un program de guvernare menit să relanseze economia Italiei.
În acelaşi timp, au loc proteste, în special ale tinerilor, în mai multe oraşe italiene, inclusiv în capitală.
Mii de studenţi au ieşit în stradă în 26 de oraşe din Peninsulă pentru a protesta faţă de noul prim-ministru, Mario Monti, şi faţă de bănci.
Studenţii nu sunt de acord cu noul guvern, care ar fi, spun ei, un guvern al bogaţilor.
Studenţii au aruncat cu ouă şi petarde în sediile a două universităţi private din Milano conduse de ministrul culturii, Lorenzo Ornaghi, şi de premierul Mario Monti, dar şi în sediul Asociaţieii Băncilor Italiene.
Greva este, potrivit unui comunicat de presă al tinerilor protestatari, împotriva guvernului Monti, a programului ultraliberal, a miniştrilor exponenţi ai grupurilor financiare, a Vaticanului şi împotriva capitalismului de stat şi privat, care dintotdeauna a promovat măsuri antipopulare şi a provocat această criză catastrofală.
La această oră, în Senat se discută programul de relansare a creşterii economice a Italiei, care va fi supus votului de încredere spre seară.
Reţeta lui Mario Monti constă în sacrificii, mai exact într-o reducere semnificativă a impozitelor pe venituri, în creşterea impozitelor pe consum şi pe proprietăţi.
Mario Monti se referă la reintroducerea impozitului asupra bunurilor imobile, măsură anulată de guvernul Berlusconi, dar şi la reintroducerea impozitului pe proprietate pentru a creşte veniturile la buget, şi pe supraimpozitarea veniturilor personale peste medie.
Viitorul monedei euro va depinde şi de măsurile luate de Italia în următoarele săptămâni, a mai subliniat prim-ministrul de la Roma.
Referitor la normele aprobate de guvernul Berlusconi, Mario Monti consideră că măsurile referitoare la pensii au nevoie de o nouă revizuire.