Studenţii americani au datorii "de peste un miliard de dolari"
Pornită iniţial ca o modalitate de a-i sprijini pe studenţi să achite taxele puse de facultăţi mai târziu, după ce-şi găsesc o slujbă, creditele pentru studenţi se dovedesc greu de rambursat în urma crizei economice.
10 Aprilie 2012, 10:34
Peste un miliard de dolari, la atât se ridică datoriile pe care le au studenţii din Statele Unite în urma creditelor făcute pentru a-şi plăti studiile.
Suma a depăşit datoriile legate de împrumuturi pentru a cumpăra o maşină sau cele legate de cardurile de credit.
Pornită iniţial ca o modalitate de a-i sprijini pe studenţi să achite taxele puse de facultăţi mai târziu, după ce-şi găsesc o slujbă, creditele pentru studenţi se dovedesc greu de rambursat în urma crizei economice.
Analiştii spun că nivelul ridicat al datoriilor pune în pericol revenirea economică şi că sporeşte presiunea pe plătitorii de taxe, având în vedere că mare parte din creditele pentru studenţi sunt garantate de stat.
Datele au iscat tot felul de dezbateri la televizor legate de posibilitatea ca nivelul datoriilor să provoace o nouă criză financiară.
Robert Reich, fost secretar de stat al muncii, profesor universitar acum la University of California, a spus la postul CBS că deocamdată nu se pune această problemă.
"Nu cred că este vorba de o criză financiară, dar am putea să ne confruntăm cu aşa ceva, dacă nivelul datoriilor continuă să crească aşa ca acum.
"Mulţi studenţi nu reuşesc să se angajeze, s-au înscris la noi cursuri din cauza asta şi acum se găsesc în situaţia în care au şi mai multe datorii.
"Deşi pe termen lung vor recupera banii investiţi în educaţie, deocamdată se confruntă cu o povară imensă", a declarat Robert Reich.
Propuneri pentru reformarea sistemului, discutate în Congresul american
Preşedintele Barack Obama a făcut o serie de propuneri pentru a reforma sistemul.
Acestea sunt în discuţie în Congresul american.
Republicanii, care vor ca după alegerile prezidenţiale din noiembrie să-l înlăture pe Barack Obama de la Casa Albă, nu susţin însă măsurile preşedintelui.
Pe fondul acestor datorii şi a taxelor în creştere, impuse de universităţi, a apărut şi o iniţiativă civică, prin care se cere oprirea majorării taxelor de şcolarizare.
Americani de rând au postat pe internet înregistrări video în care solicită acest lucru.
"Creşterea taxelor afectează pe toată lumea, dar în special pe minorităţi şi familiile cu venituri reduse.
"Din ce în ce mai des văd studenţi şi părinţi care-şi iau încă o slujbă sau fac credite.
"Lucrez 30 de ore pe săptămână şi mi-aş dori să am mai mult timp pentru studii.
"Împrumuturile şi datoriile pe care le vom acumula de-a lungul anilor ne vor face mai puţin eficienţi, pentru că ne vom gândi în mod constant la cât de îndatoraţi suntem şi nu ne vom putea concentra pe deplin asupra a ceea ce avem de făcut", se arată în una dintre solicitările postate pe internet.
Analişti, citaţi de Agenţia Associated Press, spun că programul prin care se dau credite studenţilor nu dă randament pentru că universităţile cresc constant taxele şi fac ca absolvirea unei facultăţi să devină din ce în ce mai dificilă.