Stratul de ozon al Pământului se reface, anunţă Organizaţia Naţiunilor Unite
Stratul de ozon al Pământului se reface, anunţă Organizaţia Naţiunilor Unite. Potrivit specialiştilor, în următorii 40 de ani, acesta ar putea ajunge la consistenţa iniţială, cea din jurul anului 1980, când au început să apară primele goluri.
Articol de Bogdan Isopescu, 21 Ianuarie 2023, 08:38
Evoluția pozitivă vine ca urmare a multor acorduri internaționale privind scoaterea din producția globală a substanțelor chimice care afectau stratul de ozon, începând cu Protocolul de la Montreal, din Canada, în 1989, considerat astăzi a fi cel mai de succes acord semnat vreodată în privința mediului.
Analizele arată că, de atunci, au fost eliminate aproximativ 99% din substanțele chimice care afectau stratul de ozon, iar primele semne de refacere au apărut după anul 2000. Dacă această politică se păstrează, stratul de ozon de deasupra Antarcticii va reveni la consistența inițială în jurul anului 2066, deasupra Arcticii în jurul anului 2045, iar deasupra restului globului chiar mai devreme, în jurul anului 2040.
Cercetătorii spun că succesul și evidența efectelor pozitive în privința stratului de ozon arată că omenirea poate evita distrugerea mediului natural, iar industria poate să elimine și celelalte substanțe care accelerează încălzirea globală.
Stratul de ozon are rol esențial în reducerea nivelului de raze solare ultraviolete, raze care încălzesc planeta și care, în cantități mari, au efecte nocive asupra sănătății umane, asupra plantelor și animalelor.
De asemenea, cercetătorii afirmă că refacerea stratului de ozon va contribui la reducerea încălzirii globale cu 0,5 grade Celsius până la sfârșitul secolului.