Strategie UE pentru ieşirea "definitivă" din criza economică
Uniunea Europeană a aprobat pactul pentru euro, care include măsuri de austeritate, la care România şi-a anunţat participarea.
25 Martie 2011, 09:34
Şefii de stat şi de guvern europeni au ajuns joi seară la un acord privind reformele menite să scoată definitiv Uniunea din criza economică.
A fost aprobat şi pactul pentru euro, care include măsuri de austeritate, la care România a anunţat că participă.
Acord complet la reuniunea de joi seară pe toate punctele strategiei, gândite pentru ieşirea din criză a zonei euro şi a întregii Uniuni.
Au fost aprobate măsurile legislative pentru îmbunătăţirea guvernanţei economice.
A fost luată decizia finală pentru crearea viitorului mecanism permanent de stabilitate, ce va împrumuta ţările cu datorii începând din 2013, dar, până atunci, liderii europeni au hotărât să crească la 440 de miliarde de euro capacitatea de împrumut a actualului fond de ajutor.
Au fost decise, de asemenea, teste de evaluare la bănci şi, nu în ultimul rând, a primit girul Pactul pentru euro.
"Am adoptat Pactul Euro Plus, ce va însemna o nouă calitate a coordonării economice între statele membre ale zonei euro. L-am numit Pactul Euro Plus din două motive: în primul rând, pentru că detaliază ceea ce statele membre euro vor să facă în plus faţă de prezent şi, în al doilea rând, pactul se numeşte aşa pentru că este deschis şi altora."
"De aceea sunt bucuros că şase colegi din ţări care nu fac parte din zona euro au anunţat că se vor alătura pactului. Respectivele ţări sunt Danemarca, Polonia, Bulgaria, România, Lituania şi Letonia", a spus preşedintele Consiliului european, Herman Van Rompuy.