Strategia europeană de dezvoltare, supusă dezbaterii publice
Comisia Europeană a lansat o consultare publică privind viitorul Strategiei Europa 2020 de creştere economică şi de creare de locuri de muncă în Uniune.
Articol de Mihaela Mihai, 06 Mai 2014, 23:19
Comisia Europeană a lansat o consultare publică privind viitorul Strategiei Europa 2020 de creştere economică şi de creare de locuri de muncă în Uniune.
Lansată în martie 2010, Strategia Europa 2020 este menită să promoveze o creştere inteligentă şi durabilă.
Obiectivul său este de a crea condiţii favorabile pentru economia europeană bazată pe cunoaştere şi competitivitate, păstrând totodată modelul de economie de piaţă socială.
Strategia a fost concepută ca un parteneriat între Uniune şi statele membre.
Documentul este structurat pe cinci axe principale: ocuparea forţei de muncă, cercetare şi dezvoltare, schimbări climatice şi utilizarea eficientă a energiei, educaţie şi combaterea sărăciei şi a excluziunii sociale.
Strategia stabileşte de asemenea o serie de programe de acţiune denumite iniţiative emblematice, considerate motoare esenţiale pentru creştere, cum ar fi inovarea, economia digitală, ocuparea forţei de muncă, tineretul sau politica industrială.
Strategia este pusă în aplicare şi monitorizată în cadrul unui aşa-numit semestru european, care implică discuţii între instituţiile europene privind priorităţile, angajamentele statelor membre şi recomandări pentru fiecare ţară în parte.
Clipul de prezentare a Strategiei Europa 2020. Sursa: youtube.com/european-commission
Recomandările sunt elaborate de comisie şi adoptate la cel mai înalt nivel de şefii de stat şi de guvern în cadrul Consiliului European.
După patru ani, la propunerea comisiei, liderii europeni au fost de acord la summitul din martie de la Bruxelles să iniţieze o revizuire a Strategiei Europa 2020.
Prin consultarea lansată acum, Comisia Europeană vrea să afle punctul de vedere al autorităţilor, organizaţiilor sau simplilor cetăţeni cu privire al eficienţa strategiei din primii ani de aplicare şi la elementele care trebuie luate în considerare pentru evoluţia sa ulterioară.
Scopul urmărit este punerea la punct a unei strategii revizuite de creştere a Uniunii după încheierea crizei economice.
Consultarea durează până pe 31 octombrie, după care responsabilii europeni vor analiza şi prelucra răspunsurile primite.
Pe baza rezultatelor, la începutul anului viitror Comisia va prezenta propuneri privind evoluţia ulterioară a strategiei, propuneri care vor fi discutate de liderii europeni la reuniunea de primăvară de anul viitor.