Strategia Dunării, "strategie internă a Uniunii Europene"
România a anunţat ca prioritate la reuniunea de la Budapesta privind Dunărea, construcţia unei autostrăzi paralele cu fluviul.
Articol de Răzvan Stancu, 26 Februarie 2010, 20:10
La întâlnirea din Budapesta dedicată strategiei Dunării, România a anunţat ca priorităţi o linie de cale ferată de mare viteză între portul Constanţa, Paris şi Londra şi construirea unei autostrăzi paralele fluviului Dunărea.
Coordonatorul României pentru strategia Dunării, ambasadorul Viorel Ardeleanu, a afirmat la Radio România Actualităţi că obiectivul principal al acestei strategii rămâne acelaşi, al politicii regionale clasice a Uniunii Europene, şi anume, cum să fie ajutate mai mult zonele mai puţin dezvoltate, astfel încât să se diminueze distanţa de dezvoltare economică şi socială dintre diversele regiuni din cadrul Uniunii Europene.
Strategia Dunării este, practic, o strategie internă a Uniunii Europene, pentru că se referă la principalele politici comune ale Uniunii, şi anume politica de coeziune, politica de dezvoltare rurală, politica agricolă comună, politicile de mediu, spune Viorel Ardeleanu.
Barna Tánczos, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a arătat la postul nostru de radio că ministerul este şi el direct implicat în elaborarea startegiei Dunării prin două programe, România - Bulgaria şi România -Serbia.
Acestea vizează dezvoltarea economico-socială exactă a regiunii, a judeţelor şi a localităţilor care sunt în apropierea Dunării, cu o strategie pe termen mediu până în 2013 de implementare a acestor proiecte.
Totodată, România este singura din cele 10 ţări prin care trece Dunărea care are deltă, fapt care îi conferă un avantaj dar implică şi anumite responsabilităţi.
Guvernatorul Deltei, Grigore Baboianu, subliniază într-o declaraţie la Radio România Actualităţi, atenţia deosebită care trebuie acordată acestei zone, cea mai sensibilă din Europa din punct de vedere ecologic, dat fiind faptul că este o zonă geologică foarte tânără şi că asupra ei se revarsă efectele dezvoltării din amonte, din întreg bazinul.