Strategia de securitate a Statelor Unite
Strategia de securitate a Statelor Unite, prezentată luni de preşedintele Donald Trump într-un amplu discurs, continuă să producă ecouri şi comentarii pe plan mondial.
Articol de Florin Lepădatu, 20 Decembrie 2017, 07:37
Strategia de securitate a Statelor Unite, prezentată luni de preşedintele Donald Trump într-un amplu discurs, continuă să producă ecouri şi comentarii pe plan mondial.
Toate privirile sunt aţintite asupra referirilor la Rusia, pe care corespondenta noastră la Washington, Doina Saiciuc, le rezumă :" Astăzi, se spune în document, actori ca Rusia folosesc instrumente informaţionale în încercarea de a submina legitimitatea democraţiilor.
Rusia foloseşte operaţiuni de informare, ca parte a eforturilor cibernetice ofensive de a influenţa opinia publică de pe întreg globul.
Campaniile de influenţare ale Rusiei combină operaţiuni de intelligence, sub acoperire, cu folosirea de personaje online false, folosirea mediei finanţate de stat, cu intermediari din terţe părţi şi cu utilizatori de media socială plătiţi."
Strategia de securitate americană a fost întâmpinată cu critici la Moscova.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a atribuit documentului un caracter imperial şi a afirmat că Stateler Unite nu doresc şi nu acceptă o lume cu mai mulţi poli.
Reporter, Alexandr Beleavschi: "Moscova, a mai spus Dmitri Peskov, nu poate fi de acord cu formulările în care Rusia este tratată ca o ameninţare la adresa securităţii SUA.
În acelaşi timp, după cum a afirmat preşedintele Comitetului pentru afaceri internaţionale al Dumei de Stat, Leonid Sluţki, doctrina de securitate a preşedintelui Trump urmăreşte renaşterea hegemoniei americane şi construirea unei lumi unipolare, menţionarea Rusiei şi Chinei între principalele ameninţări la adresa SUA nefiind astfel întâmplătoare.
Leonid Sluţki a denunţat însă acuzaţiile privind amestecul Rusiei în afacerile interne ale ţărilor occidentale, ca şi plasarea ei pe aceeaşi axă cu Phenianul.
Potrivit deputatului partidului puterii, Serghei Jelezniak, noua doctrină americană nu contribuie la micşorarea "prăpastiei neîncrederii şi neînţelegerii dintre Rusia şi SUA, apărute din vina Washingtonului"."