"Stop construcţiilor" din estul Ierusalimului
SUA, Rusia, Uniunea Europeanã şi ONU încearcă să determine reluarea negocierilor de pace între israelieni şi palestinieni.
19 Martie 2010, 16:59
Grupul mediatorilor internaţionali în problema Orientului Mijlociu, întrunit la Moscova, la nivelul miniştrilor de externe, încearcă să determine reluarea negocierilor de pace între israelieni şi palestinieni.
Grupul celor patru - SUA, Rusia, Uniunea Europeanã şi ONU - a semnat un document la sfârşitul discuţiilor.
Reuniunea s-a desfăşurat pe fondul tensiunilor dintre Statele Unite şi Israel, după ce Washingtonul a condamnat, în termeni duri, decizia guvernului Netanyahu de a construi 1600 de locuinţe pentru evrei în Ierusalimul de Est şi a escaladării tensiunilor în Gaza.
Şi cvartetul a luat atitudine faţă de aceste evenimente.
Mediatorii au adoptat declaraţia în unanimitate şi au chemat Israelul şi palestinienii să reia fără precondiţie negocierile, care să ducă, în termen de 24 de luni, la încetarea ocupaţiei începute în 1967 şi apariţia în Cisiordania şi Gaza a unui stat palestinian independent, democratic şi viabil, care să convieţuiască în pace cu Israelul.
În acest context, cvartetul a chemat toate statele să sprijine dialogul între părţi şi eforturile Autorităţii Palestiniene în direcţia edificării statului.
Ca prim pas în direcţia negocierilor directe între israelieni şi palestinieni, cvartetul a chemat la demararea negocierilor indirecte.
Acestea, după cum se ştie, urmau să înceapă săptămâna trecută, dar au fost blocate ca urmare a amintitei decizii a guvernului Netanyahu şi a reacţiei palestiniene.
Mediatorii au condamnat pentru a doua oară în ultimele şapte zile, recentele planuri ale guvernului israelian de a construi noi locuinţe evreieşti în Ierusalimul de Est şi au chemat Israelul să îngheţe toate activităţile ce vizează înfiinţarea de implantări evreieşti, precum şi să se abţină de la demolarea clădirilor şi expulzarea locuitorilor din Ierusalimul de Est.
Declaraţia se referă pe larg şi la situaţia din Gaza; ea condamnă atacul comis din acest teritoriu cu rachete împotriva Israelului, dar îşi exprimă, în acelaşi timp, profunda îngrijorare în legătură cu deteriorarea continuă a situaţiei din Gaza, inclusiv sub aspect umanitar.
Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, s-a referit sumar şi la convorbirea telefonică pe care a avut-o aseară cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, calificând-o drept utilă şi productivă - e vorba de răspunsul acestuia la îngrijorările americane privind politica implantărilor -, însă doamna Clinton nu a oferit niciun fel de detalii privind conţinutul acestui răspuns.
Ea a declarat că se va întâlni cu Benjamin Netanyahu, săptămâna viitoare, la Washington.
Iar în zilele următoare, secretarul general ONU, Ban Ki-moon, şi emisarul special american, George Mitchell, se vor afla în regiune pentru a discuta cu liderii israelieni şi palestinieni situaţia.