Stimulentele guvernamentale, "benefice pentru relansare"
Aceasta este concluzia reuniunii informale a miniştrilor muncii din ţările UE de la Barcelona.
29 Ianuarie 2010, 07:49
"Este necesară menţinerea măsurilor de stimulare pe care guvernele statelor membre UE le aplică pentru depăşirea crizei şi asigurarea creşterii", se arată în declaraţia finală a reuniunii miniştrilor muncii din statele UE cu patronatele, sindicatele şi organizaţiile neguvernamentale semnificative din cadrul Uniunii.
Piaţa muncii este profund afectată de criza economică şi, deşi economia dă semne de recuperare, măsurile de stimulare trebuie menţinute atâta vreme cât şomajul este în creştere - crede ministrul spaniol al muncii, Celestino Corbacho.
Cele mai cunoscute sunt ajutoarele acordate sectorului construcţii de automobile şi toţi participanţii la reuniune au fost de acord că suspendarea acestui tip de măsuri ar însemna o acţiune nepotrivită.
Ministrul belgian al muncii, Joelle Milquet, crede că, pe termen lung, e nevoie de reglarea conturilor publice şi reducerea deficitelor pe care le înregistrează anumite state europene.
În dezbaterea de la Barcelona, în urma căreia măsurile discutate au fost prezentate miniştrilor muncii din cele 27 de state, s-a vorbit şi despre flexisecuritate, adică politica de protecţie a muncitorilor combinată cu flexibilitatea internă şi externă a întreprinderilor. În acest sens, comisarul european de resort, Vladimir Spidla, a subliniat necesitatea aplicării acestei politici în vreme de criză şi i-a dat două exemple: reducerea numărului de ore de muncă şi formarea continuă în loc de trimiterea în şomaj.
Ministrul ungar al muncii, Laszlo Herzog, a declarat că "flexisecuritatea" înseamnă, din punctul său de vedere, sprijin atât pentru firme, cât şi apărarea drepturilor muncitorilor.
Pe de altă parte, Confederaţia Europeană a Sindicatelor crede că măsurile de flexisecuritate sunt greu de aplicat din cauza ratei ridicate a economiei subterane în Uniunea Europeană, iar platforma socială susţine că trebuie analizat dacă politica de flexisecuritate se poate aplica pentru toţi cei care au ieşit practic de pe piaţa muncii.
Patronatul european spune că flexisecuritatea este cel mai bun mod de a aborda această perioadă pe care o traversează Europa.
Dezbaterile dintre miniştrii muncii din Uniunea Europeană vor continua luni. Chiar dacă este vorba despre o reuniune informală, scopul este ca ideile şi concluziile care se desprind la Barcelona să fie luate în considerare în conceperea strategiei 2020, pe care Uniunea Europeană o doreşte finalizată în câteva luni.