Steaguri în bernă pe 16 mai, "doar la Chişinău"
În Republica Moldova, coaliţia de la guvenare nu a reuşit să ajungă la un acord în privinţa declarării zilei de 16 mai drept zi de doliu atunci cînd se vor împlini 200 de ani de la anexarea Basarabiei la imperiul ţarist.
Articol de Cătălin Gomboş, 11 Mai 2012, 18:56
Iniţiativa de a proclama 16 mai zi de doliu naţional, cînd se vor împlini 200 de ani de la anexarea Basarabiei la imperiul ţarist, potrivit Pactului ruso-turc, semnat în 1812, a fost lansată ieri de liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.
Nota de fundamentare a proiectului de lege denunţă politicile de rusificare promovate de ţarism în partea de est a principatului Moldovei şi consideră că proclamarea zilei de doliu naţional ar reaminti tinerei generaţii consecinţele nefaste şi dramatice ale ocupării acestui teritoriu.
Propunerea legislativă a liberalilor a întâmpinat, însă, rezistenţă, astăzi, din partea colegilor de alianţă.
Majoritatea deputaţilor PLDM şi PD au refuzat să accepte chiar şi includerea proiectului de lege pe ordinea de zi, astfel încât acesta nici măcar nu a fost dezbătut.
Liderul grupului parlamentar liberal, Ion Hadârcă, a calificat gestul colegilor de coaliţie drept o laşitate. on Hadârcă:
"A ne face indiferenţi, a ne face morţi în păpuşoi în asemenea situaţie mie mi se pare că este o chestiune de laşitate şi de lipsă de demnitate. Fracţiunea Partidului Liberal a discutat acestă iniţiativă şi a venit cu ea nu pentru a face capital politic, este vorba de un adevăr istoric faţă de care noi nu putem trece" a spus Ion Hadârcă.
Chiar dacă majoritatea democraţilor şi liberal-democraţilor au refuzat să accepte includerea proiectului pe ordinea de zi, ei au evitat să-l atace în termeni duri.
Cele mai acerbe critici au venit din partea grupului socialist.
Acesta, format din trei foşti comunişti, nu face parte din coaliţia de guvernare, însă a votat alături de aceasta pentru alegerea preşedintelui şi, spre deosebire de PCRM, participă la şedinţele Legislativului.
Liderul socialist, Igor Dodon, consideră că o lege care ar proclama 16 mai zi de doliu naţional ar afecta relaţiile Republicii Moldova cu Federaţia Rusă şi le-a mulţumit deputaţilor alianţei care au respins-o.
"Aş vrea, în primul rând, să mulţumesc colegilor care nu au susţinut această iniţiativă, colegilor care au dat dovadă de maturitate politică şi nu s-au dat la şantajul de tipul ghipul şi alte şantaje la care aţi fost supuşi pe parcursul ultimilor trei ani" a afirmat Igor Dodon.
16 mai va fi, totuşi, zi de doliu în capitala Republicii Moldova, ca urmare a unei decizii luate de primarul liberal al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, de a arbora drapelele în bernă.