Statistică privind risipa alimentară
Aproximativ 60% dintre consumatorii români cheltuiesc circa 30% din venitul lunar pentru asigurarea hranei.
01 August 2018, 11:33
Jumătate dintre consumatorii români risipesc lunar aproape 25% din totalul produselor alimentare, iar produsele proaspete din carne, legume/fructe, ouă şi lactate sunt cele care par a fi cel mai puţin risipite, potrivit Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor - InfoCons.
Aproximativ 60% dintre consumatorii români cheltuiesc circa 30% din venitul lunar pentru asigurarea hranei.
În România pierderile la nivelul sectorului de consumatori sunt de 2-3 ori mai mari comparativ cu alte state europene, unde procentul cheltuit lunar din venitul mediu este mult mai mic, de exemplu: Franţa - 14% şi Elveţia - 10%.
În Uniunea Europeană sunt irosite anual 88 de milioane de tone de alimente, în jur de 20% din totalul alimentelor produse.
Cei mai mari generatori de deşeuri alimentare, exprimate în kilograme pe cap de locuitor sunt: Olanda, Belgia, Cipru şi Estonia, iar la polul opus cele mai mici sunt Slovenia, Malta şi România.
De la 1 februarie anul viitor, va intra în vigoare legea privind diminuarea risipei alimentare.
Potrivit actului normativ, operatorii economici vor trebui să fie mai responsabili în vederea diminuării risipei alimentare prin măsuri precum vânzarea la preţ redus a produselor aflate aproape de expirarea datei de valabilitate.