Statele Unite vor lansa noi lovituri împotrivă grupărilor pro-iraniene din Orientul Mijlociu
Statele Unite vor lansa noi lovituri împotriva grupărilor pro-iraniene din Orientul Mijlociu, a declarat ieri consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan.
Articol de Florin Lepădatu, 05 Februarie 2024, 07:59
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Statele Unite vor lansa noi lovituri împotriva grupărilor pro-iraniene din Orientul Mijlociu, a declarat ieri consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan. Forţele americane au bombardat zeci de ţinte din Siria şi din Irak, vineri, iar o zi mai târziu au lansat raiduri alături de britanici împotriva rebelilor houthi din Yemen. Bombardamentele au fost un răspuns la atacuri ale miliţiilor şiite din Irak şi Siria împotriva forţelor americane şi ale rebelilor houthi contra navelor din Marea Roşie şi Golful Aden. Grupările pro-iraniene spun că prin aceste atacuri îşi arată sprijinul pentru palestinienii din Gaza, în timp ce americanii afirmă că, prin răspunsul lor, vor să prevină escaladarea conflictului din Orient. Operaţiunile militare sunt dublate şi de eforturi diplomatice. Acestea vizează conflictul dintre Israel şi o altă miliţie pro-iraniană, Hezbollah-ul libanez, care, de asemenea, a lansat numeroase atacuri de când a început războiul din Gaza.
Corespondenţă din Israel - Reporter: Ion Ştiubea - ”Emisarul special al preşedintelui Biden pentru Orientul Mijlociu, Amos Hochstein, a sosit deja în Israel şi a avut o întâlnire cu ministrul Apărării Yoav Galant, la Tel Aviv. Informaţia provine de la Canalul 12 de ştiri şi a fost publicată în cursul serii de ieri. Nicio altă sursă israeliană de ştiri nu a reluat-o. În urmă cu 2 zile, oficiosul Hezbollah "Al Akhbar" a publicat şi el că emisarul american urmează să sosească în Israel şi apoi în Liban, dar n-a precizat o dată anume, scriind doar că, la Beirut, nimeni din guvernul libanez n-a fost pus în termen cu această vizită. Conform surselor politice israeliene, care au informat Canalul 12, privat, de televiziune, există semne ce întăresc speranţa unui aranjament diplomatic între Israel şi Liban, care să excludă războiul. Este vorba, în fapt, de un plan american în două etape. În prima dintre ele, organizaţia Hezbollah şi-ar retrage trupele din zona frontierei, lăsând ca spaţiul să fie ocupat de forţele UNIFIL şi de armata libaneză, etapă care s-ar încheia cu revenirea locuitorilor din nordul Israelului la casele lor, după trei luni de dislocare. În situaţia în care această primă etapă ar fi încununată de succes, s-ar trece la cea de-a doua, care ar cuprinde tratativele propriu-zise, în cadrul cărora Israel şi-ar anunţa compromisurile la care ar fi dispus pentru o rezolvare paşnică a diferendumurilor.”/RADOR RADIO ROMÂNIA/