Statele Unite "susţin măsurile Greciei de ieşire din criză"
Premierul grec i-a cerut lui președintelui Barack Obama să ajute Europa în lupta împotriva "speculanţilor fără principii", responsabili pentru adâncirea crizei.
10 Martie 2010, 07:57
Aflat într-o vizită de trei zile la Washington, premierul grec Giorgios Papandreou a avertizat într-un discurs că perioada de criză prin care trece Grecia ridică riscuri financiare pentru SUA ca şi pentru Uniunea Europeană.
În cazul în care criza europeană va intra în "metastază", aceasta ar putea avea implicaţii la fel de grave ca şi criza care a început în SUA în urma cu doi ani.
Răspunsul Preşedintelui american privind iniţiativele europene de a pune capăt speculaţiilor pieţei a fost pozitiv, a arătat premierul elen.
Papandreou a declarat într-o întâlnire cu ziariştii că ţara sa nu cere ajutor financiar de la nimeni.
Guvernul elen îşi restrucurează economia pentru a o aşeza pe o cale sănătoasă a mai spus Papandreou care a arătat totodată că Preşedintele Obama şi-a exprimat sprijinul pentru măsurile pe care Grecia le ia pentru a-şi rezolva criza financiară.
În timpul întâlnirii prezidenţiale de la Casa Albă, purtătorul de cuvânt Robert Gibbs spunea că Administraţia americană crede că această criză financiară este o problema a Uniunii Europene, care are capacitatea de a o rezolva.
Anterior, Secretarul de Stat Hillary Clinton a ţinut să sublinieze, după întâlnirea cu primul ministru elen, că SUA susţin măsurile luate de Grecia pentru reducerea uriaşului sau deficit bugetar, confirmând că primul ministru elen nu a cerut ajutor financiar american.
"Nici primul ministru nici Grecia nu au cerut SUA ajutor. Ceea ce Grecia doreşte este ca SUA să lucreze în cadrul G20 pentru a face schimbări în regimurile de reglementare care guvernează instrumentele financiare care au fost folosite în detrimentul nu numai al Greciei ci şi al altor ţări, inclusiv în al ţării noastre."
Primul ministru elen a subliniat nevoia de reguli privind tranzacţiile cu asigurări împotriva riscului de "default" pentru datoriile statelor şi alte tipuri de operaţiuni speculative.
Tranzacţiile de acest tip cauzează probleme în mod special, a arătat Papandreou în capitala federală americană, comentând că folosirea lor a echivalat cu cumpararea unei asigurări pentru casa vecinului împotriva incendiului pentru ca apoi cumpărătorul să-i dea foc pentru a primi banii de asigurare.
Autorităţile americane au cerut fondurilor care au făcut asemenea tranzacţii să nu distrugă înregistrările comerciale ale tranzacţiilor cu euro.
Aflat cu Papandreou la Washington, ministrul elen al finanţelor, Giorgios Papaconstantinou a lăudat eforturile americane de a examina aceste tranzacţii.
Altfel, datele furnizate de Corporaţia SUA Depository Trust & Clearing nu indica “o acţiune speculativă masivă“, spune într-o declaraţie organismul german de reglementare financiară BaFin.
Dacă economiile zonei euro au crescut în ultimul trimestu al lui 2009 cu 0,1 procente, măsurile luate pentru a soluţiona criza financiară elena pot conduce către o creştere mai lentă a acelor economii.
Ceea ce, spun experţii ar afecta economia SUA şi eforturile Preşedintelui Obama de a reduce rata şomajului.
Pe de altă parte, cetăţenii greci au primit o veste bună din partea Administraţiei Obama.
Ei nu vor mai avea nevoie de viză pentru a călători în Statele Unite, cu condiţia ca sejurul să nu depăşească 90 de zile.
Anunţul survine după mai bine de doi ani de negocieri, perioadă în care autorităţile elene au fost nevoite să-şi îmbunătăţească securitatea curselor aeriene.
Din programul Visa Waiver fac parte aproape toate statele Uniunii Europene, mai puţin România, Bulgaria, Polonia şi Cipru, care nu au ajuns încă la nici un acord cu Statele Unite.