Statele Unite, Marea Britanie, Germania şi alte ţări occidentale au suspendat finanţarea Agenţiei ONU pentru Refugiaţi Palestinieni
Articol de Ion Știubea, corespondent RRA în Israel, 28 Ianuarie 2024, 08:59
Statele Unite, Marea Britanie, Germania şi alte ţări occidentale au suspendat finanţarea Agenţiei ONU pentru Refugiaţi Palestinieni, după ce au apărut noi informaţii ca angajaţi ai acesteia din Fâşia Gaza au participat la atacul terorist din 7 octombrie. Informaţiile şi dovezi care să le susţină au fost furnizate de Israel, după cum transmite corespondentul RRA Ion Ştiubea.
Reporter: Surse din Serviciul Israelian de Informaţii au furnizat în ultimele zile Statelor Unite date concrete referitoare la participarea câtorva angajaţi ai Agenţie ONU pentru refugiaţii palestinieni din Fâşia Gaza, UNRWA, la masarcul din 7 octombrie anul trecut, împotriva populaţiei civile israeliene din zona limitrofă Fâşiei Gaza. Este vorba de cel puţin 12 funcţionari ai Agenţiei, despre care se ştie sigur că au luat parte la masacru, câţiva dintre ei fiind deja lichidaţi de forţele israeliene pe teritoriul localităţilor invadate de teroriştii Hamas. Informaţiile furnizate de Israel au conţinut numele unor funcţionari palestinieni UNRWA şi dovezi de necontestat că au luat parte la atacul asupra Israelului. Statele Unite şi-au anunţat partenerii strategici în legătură cu informaţiile israeliene, ceea ce a tras după sine îngheţarea sumelor de bani furnizate UNRWA de către ţări occidentale, între care Italia, Canada, Anglia, Finlanda, Olanda, Australia. Ministrul de extern al Israelului, Israel Katz, a cerut Organizaţie Naţiunilor Unite să îi demită pe toţi şefii UNRWA şi să deschidă imediat o anchetă independentă şi transparentă care să clarifice raporturile UNRWA-Hamas. Ministerul de Externe al Israelului a criticat pe de altă parte poziţia Norvegiei, care continuă să sprijine financiar UNRWA, în pofida reacţiei principalelor state occidentale.
Agenţia ONU pentru refugiaţi palestinieni a anunţat încă de vineri că deschide o anchetă în acest caz şi că taie orice legături cu angajaţii suspectaţi că ar fi participat la atac. Comisarul general al agenţiei a criticat însă pe reţeaua de socializare X suspendarea finanţării, scriind că palestinienii din Gaza nu aveau nevoie de încă o pedeapsă colectivă. Agenţia ONU pentru refugiaţi Palestinieni a fost fondată în 1948 pentru a ajuta persoane dislocate de războiul din acel an. În prezent oferă asistenţă pentru două treimi din populaţia Gazei, dar şi pentru refugiaţi palestinieni din Cisiordania, Iordania, Siria şi Liban.