Statele Unite avertizează Rusia în privinţa Ucrainei
Barack Obama a cerut retragerea forţelor ruseşti în bazele lor din Crimeea şi a avertizat în privinţa izolării pe plan internaţional a Moscovei în cazul unei intervenţii militare.
02 Martie 2014, 07:34
Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a plasat armata în stare de alertă şi a anunţat sporirea măsurilor de securitate la obiectivele strategice.
Decizia vine după ce Camera superioară a Parlamentului rus a aprobat solicitarea preşedintelui Vladimir Putin privind o eventuală intervenţie militară în sprijinul etnicilor ruşi din Ucraina.
Parlamentul ucrainean se va reuni astăzi, în şedinţă extraordinară, pentru a lua în discuţie problema instituirii "stării de urgenţă sau de război".
Preşedintele rus Vladimir Putin i-a declarat aseară, telefonic, omologului său american, Barack Obama, că Moscova îşi rezervă dreptul de a-şi proteja interesele şi pe cele ale populaţiei rusofone, ameninţate de ultranaţionaliştii sprijniţi de actualul guvern de la Kiev.
Barack Obama a cerut retragerea forţelor ruseşti în bazele lor din Crimeea şi a avertizat în privinţa izolării pe plan internaţional a Moscovei în cazul unei intervenţii militare.
Preşedintele Statelor Unite a avertizat Rusia că încălcarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale a Ucrainei ar avea un impact negativ asupra poziţiei Rusiei în cadrul comunităţii internaţionale.
Rusia riscă o "mai mare izolare economică şi politică"
Ca urmare a acţiunilor Rusiei, Casa Albă anunţă că SUA suspendă participarea la întâlnirile pregătitoare pentru Summitul G8, care ar urma să aibă loc în iunie, la Soci.
Încălcarea legislaţiei internaţionale de către Rusia va duce la o şi mai mare izolare economică şi politică a ţării - avertizează Casa Albă.
Preşedintele Obama a discutat şi cu preşedintele francez, Francois Hollande, şi cu premierul canadian, Stephen Harper.
Cei trei lideri s-au angajat să lucreze la un pachet de măsuri prin care să sprijine şi să ajute Ucraina.
Pentru discuţii pe tema situaţiei din Ucraina au fost convocaţi de urgenţă, sâmbătă, la Bruxelles, cei 28 de ambasadori din ţările membre NATO, iar Consiliul de Afaceri Externe al Uniunii Europene se va reuni astăzi, la prânz.
MAE "regretă profund deteriorarea situaţiei din Crimeea"
Diplomaţia română consideră că păstrarea integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei reprezintă, din punctul de vedere al ţării noastre, ca şi al comunităţii internaţionale, elemente de bază, absolut necesare pentru menţinerea stabilităţii şi securităţii regionale.
Ministerul român de Externe a exprimat regrete profunde în legătură cu deteriorarea situaţiei din Crimeea şi a subliniat necesitatea respectării întocmai a regimului juridic în vigoare, acceptat de către Ucraina, cu privire la staţionarea trupelor străine aflate pe teritoriul regiunii.
Mai multe ştiri despre evenimentele din Ucraina, aici.