Statele UE prea îndatorate ar putea primi sancţiuni graduale
Posibilitatea sancţionării statelor membre ale Uniunii Europene care nu îşi menţin deficitele bugetare în limitele admise va fi readusă în discuţie la Bruxelles.
12 Iulie 2010, 08:34
Capitala Belgiei găzduieşte o nouă şedinţă a Grupului de lucru pentru guvernanţă economică, în cadrul acestei întâlniri urmând să fie dezbătute măsurile care ar trebui luate împotriva ţărilor care nu îşi respectă angajamentele.
Orientările generale stabilite de şefii de stat şi de guvern la reuniunea din 17 iunie, când au audiat şi primul raport al grupului de lucru, cuprind ideea unor sancţiuni graduale pentru statele prea îndatorate.
O altă măsură vizează prezentarea mai întâi la Bruxelles a planurilor bugetare ale fiecărui stat membru, înainte de a fi adoptate de parlamentele naţionale, în intenţia înăspririi supravegherii bugetare comune.
Aceste măsuri dar şi semestrul european urmează să fie aprobate marţi de miniştrii europeni de finanţe în reuniunea lor lunară şi să intre în vigoare în ianuarie, anul viitor.
Liderii europeni ceruseră Comisiei Europene să vină şi cu alte propuneri pentru întărirea pragului de stabilitate al zonei euro, ceea ce a şi făcut executivul european în urmă cu aproape două săptămâni.
Între sancţiunile financiare propuse de Comisie, în cazul când o ţară nu face suficiente progrese pentru consolidarea propriului buget, se numără obligaţia temporară de a-şi constitui un depozit financiar ca şi suspendarea fondurilor regionale şi a ajutoarelor pentru agricultori, ce vor fi plătite totuşi doar de statul respectiv.
Cât priveşte eventuala suspendare a dreptului de vot în Consiliu, cum au propus Franţa şi Germania, aceasta este o chestiune mai mult politică şi decizia va trebui să fie luată în Grupul de lucru pentru guvernanţă economică, însă e deparate de a întruni consensul celor 27 de state membre.