Statele occidentale au înmulțit sancțiunile economice împotriva Rusiei
Statele occidentale au înmulțit anunțurile privind sancțiunile economice împotriva Rusiei.
Articol de Florin Lepădatu, 01 Martie 2022, 08:03
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Statele occidentale au înmulțit anunțurile privind sancțiunile economice din ce în ce mai severe împotriva Rusiei.
Președintele Vladimir Putin și oamenii de afaceri ruși sunt din ce în ce mai izolați de comunitatea internațională, iar în diverse sectoare se văd deja primele consecințe ale măsurilor anunțate de Occident.
Repoter: Constanța Comănici - ”La scurt timp de la excluderea din sistemul global de plăți interbancare SWIFT, sectorul financiar rusesc s-a confruntat deja cu primele efecte. Rubla a scăzut la un nivel record, iar Rusia și-a deschis luni piața financiară cu o întârziere de trei ore. Banca Centrală de la Moscova a interzis vânzarea de acțiuni în străinătate și a majorat dobânda de politică monetară la 20% pe an. Președintele Putin a ordonat interzicerea împrumuturilor în valută începând de marţi, iar rezidenții ruși nu mai au voie să facă transferuri peste hotare. Companiile exportatoare sunt obligate să își convertească în ruble 80% din veniturile lor valutare primite de la 1 ianuarie. Statele Unite nu mai fac nici o tranzacție care implică Banca Centrală a Rusiei, iar Elveția a anunțat că va aplica fără ezitare toate sancțiunile economice decise de Uniunea Europeană. Pe lângă grava lovitură dată sectorului aviației, după ce peste 30 de țări, printre care cele ale Uniunii Europene, Marea Britanie și Canada au suspendat zborurile către și dinspre Rusia, Turcia a interzis trecerea tuturor navelor de război prin strâmtorile Bosfor și Dardanele. Şi Regatul Unit și-a închis porturile pentru navele sub pavilion rusesc. În domeniul industrial, constructorul suedez de automobile Volvo a anunțat că va suspenda livrările de autoturisme către piața rusească, devenind primul producător auto internațional care ia o astfel de decizie. Mult mai drastic, companiile petroliere britanice British Petroleum și Shell au renunțat la proiectele comune cu grupuri rusești. În acest context, şase miliardari ruși au criticat războiul și impactul pe care acesta îl are asupra afacerilor.”