Statele membre UE şi cetăţenii trebuie să se pregătească pentru orice tip de criză care ar putea apărea
Se urmăreşte inclusiv pregătirea cetăţenilor pentru supravieţuirea timp de 72 de ore în faţa oricărei crize, dar şi instruirea oamenilor pentru diferitele tipuri de provocări.

Articol de Radio România Actualităţi, 26 Martie 2025, 18:32
În actualul context geopolitic şi climatic, Comisia Europeană doreşte ca statele membre şi cetăţenii să înceapă să se pregătească pentru orice tip de criză care ar putea apărea - de la pandemii şi cutremure până la conflicte militare. O strategie europeană de pregătire în acest sens a fost prezentată miercuri de vicepreşedinta Comisiei, Roxana Mînzatu. Se urmăreşte inclusiv pregătirea cetăţenilor pentru supravieţuirea timp de 72 de ore în faţa oricărei crize, dar şi instruirea oamenilor pentru diferitele tipuri de provocări.
Corespondentul RRA Bogdan Isopescu transmite de la Bruxelles: ”După modelul de pregătire societală a unor state precum Finlanda sau Japonia sau după anumite iniţiative adoptate deja în unele state membre, cum ar fi manuale şi cursuri de pregătire la crize sau kit-uri de supravieţuire, Comisia propune un model de pregătire pornind de la cetăţean şi autorităţi, până la coordonarea naţională şi la nivel comunitar.
Situaţiile pentru care ne pregătim sunt multiple: cutremure, inundaţii, secetă sau incendii, pandemie, război sau atacuri cibernetice, inclusiv educarea societăţii pentru a face faţă manipulării şi pentru a distinge între adevăr şi informaţie falsă. O primă propunere practică este aceea de pregătire a gospodăriilor pentru a supravieţui sau pentru a face faţă unei anumite crize pentru cel puţin 72 de ore.
Roxana Mînzatu, vicepreşedintele Comisiei Europene: ”Pe de o parte, trebuie să ne asigurăm că informăm populaţia despre ce ar însemna să aibă autonomie timp de 72 de ore în cazul unui tip de criză şi poate să fie de orice fel. Apoi, cursuri pentru adulţi, dar şi pentru copii în şcoală despre ceea ce înseamnă să fi pregătit pentru situaţii de criză.”
Comisia atrage atenţia însă că nu este vorba de a speria populaţia cu astfel de măsuri, însă este bine să fim pregătiţi pentru orice situaţie care afectează actualul stil de viaţă destul de comod. Propunerea Comisiei Europene va fi pusă acum pe masa Consiliului, unde statele membre vor adăuga mai multe elemente practice; unul dintre ele ar putea fi o anumită finanţare pentru a coordona sau implementa măsurile de pregătire în faţa crizelor.”/editor Florin Lepadatu/