Statele CSI "trebuie să îşi întărească graniţa exterioară"
Ca urmare a creşterii ameninţării unor grupări teroriste ca statul islamic, statele CSI trebuie să îşi întărească graniţa exterioară, spune directorul FSB, Alexander Bortnikov.
28 Octombrie 2015, 13:37
Statele CSI trebuie să îşi întărească graniţa exterioară, ca urmare a creşterii ameninţării unor grupări teroriste ca Statul Islamic, a avertizat, astăzi, la Moscova, directorul Serviciului Federal rus de Securitate, Alexander Bortnikov.
Acesta a deschis reuniunea şefilor structurilor de securitate din statele CSI.
40% din teroriştii Statului Islamic - a spus şeful FSB - provin din peste 100 de ţări, aproximativ 10 bande fiind alcătuite din cetăţeni ai Rusiei, Georgiei, Ucrainei şi din fostele republici sovietice.
Scopul acestora este destabilizarea statelor CSI, valorificând experienţa acumulată în Orientul Mijlociu.
Operaţiunea militară a Rusiei din Siria, a spus şeful FSB, are şi rolul de a preveni întoarcerea lor în ţările de origine.
O serioasă îngrijorare o provoacă şi ameninţările din Afganistan.
"În prezent, la graniţa de nord a acestei ţări sunt concentrate numeroase formaţiuni banditeşti ce fac parte din mişcarea talibană.
"O parte dintre ele a trecut sub steagul Statului Islamic, ceea ce a dus la cresterea accentuată a pericolului unei invazii teroriste în Asia Centrală.
Pentru a preveni infiltrările teroriste din Afganistan, la recentul summit CSI s-a decis înfiinţarea unei forţe de reacţie rapidă", a spus Alexander Bortnikov..
După dezmembarea URSS, islamiştii din Asia Centrala au participat la războiul civil din Tadjikistan şi la încercările de a destabiliza situaţia din mai multe foste republicii sovietice din regiune, inclusiv în strategica Vale Fergana, împărţită între Kîrgîstan, Uzbekistan şi Tadjikistan.