Statele baltice au impus sancţiuni împotriva unor lideri politici din Georgia
Cele trei state baltice au impus sancţiuni împotriva unor lideri politici din Georgia, în urma reprimării manifestaţiilor pro-europene de către guvernul de la Tbilisi.
Articol de Radio România Actualităţi, 02 Decembrie 2024, 18:28
Cele trei state baltice au impus sancţiuni împotriva unor lideri politici din Georgia, în urma reprimării manifestaţiilor pro-europene de către guvernul de la Tbilisi. La putere este partidul pro-rus Visul Georgian, care în octombrie a câştigat alegerile legislative contestate de opoziţie şi de Occident.
Potrivit Bruxellesului, impunerea de eventuale sancţiuni este examinată de toate statele membre ale Uniunii Europene. Iar Rusia susţine că în Georgia are loc o tentativă de "revoluţie portocalie", orchestrată din străinătate după modelul Maidanului ucrainean.
Are detalii Arina Petrovici-Matei: ”Cele trei state baltice, membre ale Uniunii Europene, Lituania, Letonia şi Estonia, au convenit să impună sancţiuni naţionale împotriva celor care au suprimat protestele legitime în Georgia. "Oponenţii democraţiei şi cei care încalcă drepturile omului nu sunt bineveniţi în ţările noastre" - au scris miniştrii de Externe ai acestor ţări într-un mesaj postat de fiecare separat pe platforma X. Lituania şi Estonia au publicat o listă comună cu 11 politicieni georgieni care au interdicţie de intrare în aceste ţări pentru "încălcarea drepturilor omului".
Partidul Visul Georgian, considerat pro-rus de către opoziţie şi Occident, a obţinut la alegerile legislative din octombrie aproape 54% din voturi, iar cele patru blocuri ale opoziţiei, împreună, aproape 38. Opoziţia, sprijinită de preşedinta pro-occidentală Salome Zurabişvili, denunţă fraude şi ingerinţe ruseşti şi cere repetarea scrutinului.
Solicitarea a fost formulată şi de Parlamentul European, însă replica Guvernului de la Tbilisi a fost respingerea, până în 2028, a oricărei negocieri de integrare în Uniunea Europeană. Acest obiectiv este, însă, atât de preţios, alături de intrarea în NATO, încât a fost înscris în Constituţia Georgiei. Drept consecinţă, georgienii au ieşit în stradă pentru a-şi apăra Constituţia şi alegerea europeană, iar forţele de ordine au arestat şi dispersat manifestanţii.” /editor Florin Lepadatu/