Starea de urgenţă din Egipt, "ridicată după 31 de ani"
Starea de urgenţă a fost instaurată în 1981 şi dădea puteri discreţionare forţelor de securitate în a reţine suspecţi şi de a-i trimite unor instanţe speciale.
Articol de Răzvan Stancu, 01 Iunie 2012, 09:06
Starea de urgenţă din Egipt, care a dat puteri discreţionare forţelor de securitate în a reţine suspecţi pe care apoi să-i trimită unor instanţe speciale, s-a încheiat după 31 de ani, informează BBC:
Legea puterilor extinse date forţelor de poliţie, care puteau aresta şi reţine suspecţi, a fost introdusă de fostul preşedinte, Hosni Mubarak, la venirea sa la putere după asasinarea preşedintelui Anwar Sadat în 1981.
Abolirea legii a devenit solicitarea-cheie a demonstraţiilor pro-democraţie de anul trecut, care au dus la îndepărtarea de la putere a lui Hosni Mubarak.
"Consiliul suprem al forţelor armate a anunţat că armata va continua să asume responsabilitatea istorică de a proteja securitatea naţiunii şi a cetăţenilor". Acest rol al armatei va continua până când Consiliul Suprem va înmâna puterea noului preşedinte.
O declaraţie constituţionala adoptată prin referendumul din martie 2011 oferă armatei responsabilitatea protejării statului egiptean.
Potrivit declaraţiei se mai stabileste că doar parlamentul poate proclama starea de urgenţă, la cererea executivului.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Mark Toner a descris ridicare stării de urgenţă ca fiind "un pas" în tranziţia către democraţie.
STarea de urgenţă a fost o caracteristică esenţială a statului condus de preşedintele Mubarak, care a nu şi-a ţinut în mod repetat promisiunea de a o ridica.