Starea de urgenţă climatică
Starea de urgenţă climatică a fost decretată luni la New York de către zeci de lideri mondiali reuniţi la sediul Naţiunilor Unite.
Articol de Florin Lepădatu, 24 Septembrie 2019, 08:03
Starea de urgenţă climatică a fost decretată luni la New York de către zeci de lideri mondiali reuniţi la sediul Naţiunilor Unite cu numai o zi înaintea începerii lucrărilor Adunării Generale a ONU.
Au fost rostite acuzaţii dure la adresa responsabililor lumii pentru nepăsarea şi lipsa de reacţie faţă de degradarea tot mai alarmantă a mediului şi a biodiversităţii.
Laurenţiu Văduva relatează: "66 de şefi de stat şi de guvern au încercat astăzi la New York revigorarea Acordului de la Paris semnat în 2015.
Ei au acceptat să elimine aproape în totalitate emisiile de bioxid de carbon până în anul 2050, însă numai 20 s-au şi angajat ferm la acest obiectiv.
"Ecosistemele se prăbuşesc, suntem la începutul unei extincţii în masă şi voi tot numai despre bani şi basme de eternă creşterea economică vorbiţi?
Cum îndrăzniţi?", a strigat în deschiderea summitului tânăra activistă suedeză Greta Thunberg, aflată la New York împreună cu alţi tineri.
Ei au depus o plângere formală împotriva Franţei, a Germaniei, a Argentinei, a Braziliei şi a Turciei pentru atingerea adusă Convenţiei ONU asupra Drepturilor Copilului prin lipsa de reacţie faţă de problemele climatice.
Militanţi ecologişti au protestat în acest timp la Washington.
La summit nu participă Statele Unite, Brazilia şi Australia, cu toate că o scurtă apariţie a lui Donald Trump în sală a stârnit emoţii.
Este aşteptat discursul Chinei, ţară care poluează de două ori mai mult decât Statele Unite.
19 mari companii internaţionale, între care giganţi ai industriei alimentare, s-au angajat astăzi să protejeze biodiversitatea.
Ele vor coopera cu Consiliul Mondial pentru Dezvoltarea Sustenabilă, care reuneşte peste 200 de multinaţionale, inclusiv giganţi petrolieri, toate având o cifră de afaceri cumulată de aproape 500 de miliarde de dolari.
Înainte de summit, preşedinţii francez, chilian şi columbian au avut o întâlnire pe tema situaţiei din Amazonia, la care fost anunţate programe de mediu în valoare de 500 de milioane de dolari. Un sinod mondial pe tema Amazoniei va fi organziat de Papa Francisc în luna octombrie. Între timp, Organizaţia Meteorologică Internaţională avertizează că ultimii cinci ani au fost cei mai calzi din istoria înregistrată a planetei."