Stare de urgență sanitară în Franța
În Franţa starea de urgență sanitară împuternicește guvernul să ia măsuri generale care limitează libertatea de mișcare.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 19 Martie 2020, 06:18
În Franța în ultimele 24 de ore sunt 1.400 de noi cazuri confirmate și 89 de decese.
Bilanțul total a depășit 9.000 de cazuri și s-a ajuns la 264 de persoane decedate.
930 de oameni sunt în stare gravă, 50% dintre ei au sub 60 de ani - a anunțat autoritățile sanitare miercuri seară, iar guvernul de la Paris a aprobat miercuri o lege specială de luptă împotriva COVID-19 care prevede, între altele, declararea stării de urgență sanitară, precum și proiectul de rectificare bugetară, legi care vor intra de mâine în dezbaterea Adunării Naționale și Senatului.
Reporter: Daniela Coman - La o situație excepțională, măsuri excepţionale. Starea de urgență sanitară împuternicește guvernul să ia măsuri generale care limitează libertatea de mișcare, de inițiativă și de asociere, făcând posibilă rechiziționarea tuturor bunurilor și serviciilor necesare pentru a lupta împotriva crizei din sănătate. Inclusiv această măsură de izolare generală a populației, intrată în vigoare de ieri, este cuprinsă în lege și trebuie aprobată de parlament pentru că prin ea sunt restrânse anumite libertății individuale și colective - a explicat premierul Édouard Philippe.
Édouard Philippe: Am considerat necesar să introducem în lege experiența acumulată în aceste luni de criză, precum și măsurile de urgență puse deja în practică. Nu va fi vorba de a autoriza percheziții sau alte măsuri individuale de restrângere a libertății, ci doar măsuri generale pentru a face față unei epidemii care se generalizează.
Reporter: Un șoc violent, masiv, mondial - așa a descris ministrul francez al economiei și finanțelor, Bruno Le Maire, impactul crizei sanitare asupra economiei. El s-a declarat incapabil să facă previziuni în legătură cu efectele acestei situații în circumstanțele economice atât de instabile din prezent.
Guvernul francez a adoptat miercuri şi o rectificare bugetară care îi va permite să deblocheze fonduri și să depășească constrângerile bugetare pentru a lupta împotriva epidemiei și a susține economia afectată de criza sanitară. În conferința de presă de după Consiliul de miniștri din această după amiază, ministrul economiei a anunțat că statul la prevăzut opt miliarde de euro pentru plata salariilor angajaților trimiși în șomaj tehnic din cauza măsurilor luate de guvern pentru limitarea răspândirii virusului.
Totodată, ministrul i-a chemat pe salariații întreprinderilor încă deschise și a căror activitate este indispensabilă funcționării țării să meargă la lucru, respectând măsurile de distanță și de igienă.
Armata se implică în sprijinirea spitalelor și a cadrelor medicale. Un avion militar, dotat cu aparatură de reanimare și terapie intensivă, a evacuat astăzi şase pacienți aflați în stare foarte gravă în spitale din Alsacia și i-a transportat la Marsilia și Toulon.
Airbus-ul militar, supranumit Spitalul Zburător, execută pentru prima dată o misiune civilă pe teritoriul Franţei.
Tot miercuri, militarii au început pregătirea infrastructurii pentru instalarea unui spital de campanie la Mulhouse, tot în Alsacia, regiunea cu cele mai multe cazuri grave din Franța, unde spitalele sunt saturate și personalul medical a început să dea semne serioase de oboseală. Spitalul militar de campanie, care va dispune de 30 de paturi de reanimare şi terapie intensivă, nu va fi însă funcţional mai devreme de 27 martie.
Franța așteaptă, în următoarele ore, două avioane cu ajutoare din China, care vor aduce peste un milion de măști de protecție, combinezoane și alte materiale medicale.
(RS)