Stare de urgenţă climatică în Spania
Guvernul de la Madrid a declarat oficial urgenţă climatică pe cuprinsul ţării, pentru a face faţă schimbărilor şi efectelor provocate de încălzire a globală
22 Ianuarie 2020, 02:51
Guvernul de coaliţie condus de Pedro Sánchez răspunde cu Declaraţia privind urgenţa climatică celor care au cerut acţiuni de salvare a mediului şi atingerea obiectivelor de neutralitate climatică.
Efectele încălzirii globale în Spania sunt: creşterea temperaturii cu aproape 2 grade în ultimul deceniu, creşterea nivelului mării şi riscul de deşertizare a 70% din teritoriul ţării.
Cele mai vulnerabile în privinţa creşterii nivelului mării sunt zona litoralului Mediteranei şi arhipelagul Insulelor Canare. Consecinţele sunt grave, iar Executivul spaniol a pus la punct cinci măsuri urgente care vor fi aplicate în primele 100 de zile de mandat. Acestea sunt: trimiterea Legii schimbării climatice şi tranziţiei energetice spre dezbatere în Parlament, decarbonizarea, un plan naţional de adaptare la schimbarea climatică, organizarea unei adunări civice cu implicarea tinerilor şi transformarea productivă în sensul sustenabilităţii în activitatea economică.
Ministrul tranziţiei ecologice, vicepremierul Teresa Ribera, a explicat motivele adoptării Declaraţiei privind urgenţa climatică. "Principalul motiv este justiţia climatică între ţări şi regiuni, între generaţii şi între persoanele din aceeaşi generaţie care au mijloacele diferite de a face faţă schimbărilor climatice şi oportunităţilor care urmează. Dacă nu facem faţă acestei provocări uriaşe, facem un pas enorm înapoi pentru societate, extrem de costisitor din punct de vedere economic şi al mediului".
Între măsurile cuprinse în Declaraţia privind starea de urgenţă climatică se mai află un plan naţional de sănătate şi mediu care presupune politici inclusive, cu acţiuni de reducere a numărului de persoane aflate în dificultate, mai ales pe timp de iarnă.
Alte măsuri sunt o lege a mobilităţii sustenabile şi de finanţare a transportului public şi stabilirea unei zone libere de gaze cu efect de seră în toate oraşele cu peste 50.000 de locuitori. Aceste măsuri implică şi un efort financiar calculat la 200 de miliarde de euro pentru perioada 2020-2030, mai prevede Declaraţia privind urgenţă climatică.
Tot ieri, Executivul spaniol a emis un decret privind majorarea cu 2% a salariilor celor două milioane şi jumătate de funcţionari publici, cu aplicare de la 1 ianuarie.