Sprijinul pentru opoziţia siriană, respins de Rusia
Decizia Statelor Unite de a mări sprijinul pentru opoziţia siriană, pentru că regimul al-Assad a folosit arme chimice, dar Rusia consideră că informaţiile sunt neconvingătoare.
14 Iunie 2013, 20:01
Decizia Statelor Unite, de a mări sprijinul pentru opoziţia siriană, a fost luată în contextul în care Washingtonul susţine că regimul Bashar al-Assad a încălcat "linia roşie", folosind arme chimice, inclusiv gaz sarin, în conflictul civil.
Statele Unite au transmis deja informaţii în aces sens Rusiei, care le consideră însă irelevante.
Rusia consideră neconvingătoare informaţiile ce le-au fost transmise de Statele Unite, potrivit cărora, forţele guvernamentale siriene ar fi folosit împotriva rebelilor arme chimice şi nu are, la rândul său, dovezi că Damascul a făcut uz de asemenea arme, a declarat, astăzi, asistentul preşedintelui Putin, Iuri Uşakov.
Nu aş dori să fac paralele cu binecunoscuta eprubetă a lui Colin Powell, dar, pentru noi, faptele prezentate sunt neconvingătoare, a declarat acesta, cu trimitere la fostul secretar de stat american şi acuzaţiile similare la adresa regimului lui Saddam Hussein, folosite pentru a justifica intervenţia în Irak, în anul 2003.
Cu în Irak nu au fost găsite arme de distrugere în masă, Statele Unite au recunoscut ulterior că acuzaţiile s-au bazat pe informaţii eronate.
Soluţii "constructive"
Tot astăzi, ministerul rus de externe a declarat că Moscova a primit cu o serioasă îngrijorare informaţiile privind decizia americană, de a mări sprijinul pentru opoziţia din Siria, inclusiv prin acordarea de ajutor militar, sub pretextul folosirii de către Damasc a armelor chimice.
Deciziile de a furniza arme opoziţiei siriene, mai ales pe fondul apelurilor la instituirea în Siria a unei zone de interdicţii aeriană şi la înarmarea opoziţiei cu armament greu, vor urca vertiginos nivelul confruntărilor armate şi al violenţelor împotriva populaţiei civile, a subliniat purtătorul de cuvânt al ministerului, Aleksandr Lukaşevici.
Pe de altă parte, asistentul liderului de la Kremlin, Iuri Uşakov, a declarat, că, deocamdată, Rusia nu intenţionează să dezgheţe contractul cu Damascul privind livrarea bateriilor de rachete sol-aer S-300, ca răspuns la planurile americane, de a înarma opoziţia siriană.
Respingând ideea unei concurenţe ruso-americane, Iuri Uşakov a subliniat că Moscova urmăreşte să găsească într-un mod constructiv soluţia problemei siriene.
Statele Unite au acceptat cererea Uniunii Europene, de a oferi informaţii asupra programului amplu de spionaj electronic pe care îl desfăşoară, a anunţat, astăzi, comisarul european pentru afaceri interne,Cecilia Malmström.
La începutul săptămânii, Comisia Europeană şi-a manifestat îngrijorarea, că programul american ar putea viza inclusiv cetăţeni ai Uniunii şi, că, astfel, le-ar putea fi încălcate anumite drepturi.
În context, va fi creat un grup transatlantic de experţi, a precizat Cecilia Malmström.