Sprijin italian pentru aderarea României la Schengen
Secretarul de stat pentru afaceri europene, Bogdan Aurescu, a avut consultări cu secretarul de stat din MAE italian, Alfredo Mantica, pe teme precum criza imigranţilor sau aderarea României la spaţiul Schengen.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 21 Aprilie 2011, 09:41
Potrivit demnitarului român, consultările de miercuri seară de la Roma se înscriu în dialogul curent între cele două ministere de externe, în spiritul prevederilor parteneriatului strategic consolidat existent între cele două ţări.
Aderarea României la spaţiul Schengen, reforma Politicii Europene de Vecinătate, securitatea energetică a Uniunii Europene, Pactul Euro plus, precum şi schimburi de opinii privind azilul şi migraţia la nivel european, aspecte ale colaborării în plan regional în cadrul organizaţiei Iniţiativei Central Europene sau referitoare la Strategia UE pentru Regiunea Dunării şi Strategia Adriatico-Ionică, evoluţiile din Vecinătatea Estică, din Balcanii de Vest, din regiunea Mării Negre, în contextul preşedinţiei în exerciţiu a Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre exercitată de România în primul semestru al anului, precum şi din Nordul Africii sunt subiectele dezbătute de cei doi diplomaţi.
"Am discutat, de exemplu, despre spaţiul Schengen şi despre sprijinul pe care Italia l-a acordat în mod constant pentru aderarea României la spaţiul Schengen fără alte condiţionalităţi."
"Reamintesc aici declaraţia de susţinere politică foarte puternică pe care Alfredo Mantica a făcut-o la Bucureşti din ianuarie la consultările noastre precedente şi sunt bucuros să constant că acest sprijin se menţine şi în continuare", a declarat pentru Radio România Actualităţi secretarul de stat Bogdan Aurescu.
"Am discutat despre întărirea spaţiului Schengen în întregul său, având în vedere evoluţiile recente din nordul Africii, din spaţiul mediteranean. Am discutat aici şi despre modul în care cele două state pot să lucreze împreună pentru întărirea sistemului de azil şi pentru gestionarea migraţiilor din acest spaţiu" mai explică diplomatul român.
Italia mulţumeşte României pentru cei 200 de tunisieni preluaţi din Peninsulă
Pe de altă parte, oficialul italian a ţinut să aprecieze gestul de solidaritate faţă de criza umanitară din Peninsulă provocată de cei peste 26.000 de imigranţi tunisieni intraţi în Peninsulă în primele trei luni ale anului.
"Am primit mulţumirile părţii italiene pentru gestul de solidaritate europeană pe care România l-a făcut recent prin vocea preşedintelui României, oferta de a prelua 200 de cetăţeni tunisieni, refugiţi pe teritoriul Italiei pentru a fi găzduiţi în centrele de azil din România."
"Urmează ca în perioada imediat următoare, prin intermediul colegilor de la Ministerul administraţiei şi internelor să fie perfectate detaliile cu privire la procesul de selecţie şi de preluare a acestor persoane de pe teritoriul Italiei în România", a mai specificat Bogdan Aurescu.
Cei doi demnitari au discutat şi despre alte dosare de pe agenda europeană, precum şi despre politica de vecinătate a Uniunii Europene şi reforma politicii de vecinătate cu implicaţii atât asupra vecinităţii estice unde România este direct interesată, cât şi cu privire la vecinătatea sudică acolo unde Italia are un interes extrem de acut în acestă perioadă.
"Am discutat despre această propunere intersantă a Italiei de un nou plan Marshall pentru Mediterană şi pentru statele din sud, am făcut un schimb de opinii, un shimb de experienţă cu privire la viziunile noastre asupra evoluţiilor din nordul Africii, mai ales cu privire la Libia."
"Am discutat despre strategia europeană a Dunării şi despre susţinerea pe care România o acordă iniţiativei Italiei de a promova după modelul strategiei europene a Dunării, pe care România l-a iniţiat împreună cu Austria şi celelalte state dunărene, de creare a unei strategii europene a spaţiului ionic adriatic."
"Am arătat că România susţine această iniţiativă italiană. Urmează să lucrăm în continuare pe această temă penttu a vedea modalităţile de concretizare şi de asemenea, având în vedere că România deţine în acest semestru preşedenţia organizaţiei cooperării economice a Mării Negre."
"Am discutat, am avut un schimb de opinii destul de aprofundat cu privire la modalitatea de conectare a acestor spaţii: spaţiul adriatic ionic, spaţiul dunărean şi regiunea extinsă a Mării Negre", a declarat secretarul de stat român.
Schimburi comerciale de 10 miliarde deu euro
Diplomaţii au avut în vedere şi proiectul unei conferinţe a Mării Adriatice şi Mării Negre pe care să o organizeze împreună în perioada următoare.
"Sigur că am vorbit şi despre relaţiile economice dintre cele două ţări. Există perspective foarte bune de dezvoltare a acestor relaţii care deja sunt foarte bune", asigură Bogdan Aurescu, care a mai amintit ă la sfârşitul anului trecut schimburile comerciale au depăşit 10 miliarde de euro între cele două ţări.
Italia este pe locul doi între investitorii străini în România, sector care este în continuare ţinta multor investitori italieni.
"Am primit aprecieri pozitive cu privire la recentul proces de decizie în ceea ce priveste acordarea unor tronsoane de autostrăzi unor firme italiene, tronsoane de autostrăzi în România pentru a fi realizate de către firme italiene."
"Este o veste bună pentru investitorii italieni, dar şi pentru zona politică din Italia", mai consideră secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu.
Întâlnirea demintarilor reprezină a treia rundă de consultări a celor doi demnitari, după cele organizate, la Roma, la 16 decembrie 2010, şi Bucureşti, la 27 ianuarie 2011.