Spaniolii ar putea ieşi la pensie mai târziu
Parlamentul de la Madrid a deschis calea pentru posibila modificare a vârstei de pensionare, pentru creşterea stagiului de cotizare la pensie.
27 Ianuarie 2011, 09:36
Parlamentul de la Madrid a deschis calea pentru posibila modificare a vârstei de pensionare, pentru creşterea stagiului de cotizare la pensie.
Executivul de la Madrid trebuie să negocieze noua formulă, presat şi de rata ridicată a şomajului, mai ales în rândul tinerilor.
Nu mai este mult până la îndeplinirea termenului de care executivul de la Madrid dispune până la aprobarea proiectului de lege însă paşii făcuţi până acum sunt foarte mici.
Principala problemă este vârsta de pensionare pe care guvernul avea intenţia să o modifice de la 65 la 67 de ani, însă presiunea sindicatelor determină o flexibilizare a poziţiei guvernului.
Sindicatele nu par să se grăbească, iar purtătorii de cuvânt ai marilor centrale spun chiar că vineri, 28 ianuarie, data aleasă de executiv pentru aprobarea decretului privind pensiile, nu înseamnă nimic.
Este posibil ca negocierile să continue pe parcursul procedurii de transformare a decretului în lege.
Variantă de rezervă
Există, potrivit unor oficiali, şi o a doua variantă propusă de guvern şi anume pensionarea la 65 de ani, cu o perioadă de contribuţie de 39 de ani în loc de 41, propuşi iniţial, şi faţă de 35 de ani, cât prevede legea actuală.
Potrivit schimbărilor din documentul numit "Pactul de la Toledo", aprobate ieri de congresul deputaţilor, vârsta de pensionare poate fi modificată şi poate fi stabilită în urma unui acord general.
Miercuri, ministrul economiei şi finanţelor, Elena Salgado, a recunoscut, într-un interviu acordat televiziunii publice spaniole, că executivul este dispus să reducă atât vârsta de pensionare, cât şi perioada de contribuţie.
Elena Salgado a declarat că "guvernul este dispus să flexibilizeze această limită de 41 de ani de contribuţie. Deci, poate să o şi coboare".
În acelaşi timp, sindicatele spuneau că acordul stă în mâinile guvernului şi că, dacă executivul nu propune o a doua variantă, nu se poate ajunge la o înţelegere.
Pe de altă parte, dezbaterile din congres au avut ca temă centrală şomajul în rândul tinerilor, a cărui rată de 43 de procente, cea mai mare din Uniunea Europeană, este cauzată de incompetenţa unui guvern care nu face nimic, în opinia liderului opoziţiei, conservatorul Mariano Rajoy, preşedinte al Partidului Popular.
Răspunsul lui Jose Luis Rodriguez Zapatero a fost că problema şomajului ridicat în rândul tinerilor datează din vremea tranziţiei, de acum 35 de ani, şi este o problemă structurală.
Premierul a recunoscut că nu va fi simplu să reducă şomajul până la finalul legislaturii, în 2012, iar numărul tinerilor care nu au loc de muncă va rămâne aproape neschimbat pentru o perioadă nedeterminată.
Totuşi, a precizat că executivul încearcă să rezolve această problemă, conştient fiind că şomajul în rândul tinerilor creşte pe timp de criză.