Spania trece la şefia UE
Spania preia de la 1 ianuarie 2010 preşedinţia semestrială a Uniunii Europene.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 27 Decembrie 2009, 12:42
Aplicarea prevederilor Tratatului de la Lisabona, dinamizarea rolului global al Europei şi dezvoltarea egalităţii şi a solidarităţii se află printre obiectivele principale ale preşedinţiei spaniole a Uniunii Europene, în primul semestru al anului viitor, după cum a anunţat guvernul socialist de la Madrid.
Spania, una dintre ţările cel mai afectate de criză, cu cea mai ridicată rată a şomajului dintre ţările Uniunii, doreşte să consolideze relansarea economică prevăzută pentru 2010 şi să pună bazele unei creşteri durabile, în ideea de a oferi Europei un adevărat "guvern economic".
În plan diplomatic, guvernul Zaptero anunţă că o va susţine pe noul înalt reprezentant pentru politica externă, britanica Catherine Ashton, să contribuie la accelerarea dosarelor referitoare la regiunile în care Madridul are o anumită influenţă: America Latină, Caraibe, Maghreb sau Orientul Mijlociu.
În pofida reticenţelor exprimate de parteneri, Spania doreşte o apropiere între Uniunea Europeană şi Cuba şi semnarea unui acord de cooperare cu acest stat comunist.
O altă direcţie vizată este consolidarea relaţiei transatlantice cu Statele Unite. Preşedinţia spaniolă va insista şi pentru accelerarea negocierilor de aderare a Turciei, pe care Madridul o susţine.
Totodată, este prevăzută relansarea Uniunii pentru Mediterana, un proiect ameninţat de conflictul din Orientul Mijlociu, un summit urmând să aibă loc în iunie, la Barcelona.
În plan social, printre priorităţile primului semestru al anul viitor se află constituirea unui fond destinat ţărilor sărace, la care fiecare stat membru să contribuie cu 0,7 la sută din PIB, precum şi impulsionarea politicilor de egalitate între bărbaţi şi femei, combaterea violenţei împotriva femeilor, precum şi aplicarea unei politici comune în domeniul imigraţiei.
În următoarele şase luni, Spania va deţine pentru a patra oară preşedinţia Uniunii Europene de când a devenit membru al organizaţiei.