Spania trebuie să adopte "noi măsuri de reducere"
Spania nu a reuşit să-şi îndeplinească deficitul bugetar pe 2011. Guvernul trebuie să prezinte bugetul pentru anul în curs în martie, care acum trebuie elaborat ţinând cont de noile date negative.
28 Februarie 2012, 16:35
Spania a încheiat anul 2011 cu un deficit de 8,51%, adică peste 90 de miliarde de euro, în loc de 6 procente din PIB, aşa cum promisese guvernul Rajoy în faţa autorităţilor europene şi financiare.
Nimeni nu e vinovat, însă cele mai mari găuri sunt la guvernele regionale, care au un deficit dublu faţă de cel stabilit, spune ministrul spaniol de finanţe, Cristobal Montoro.
Cel mai mare deficit s-a realizat în regiunea Castilla La Mancha, unde a ajuns la 7,3%, şi cel mai mic este la Madrid, singura comunitate autonomă care şi-a îndeplinit ţinta stabilită de administraţie.
La nivel central, arată datele financiare, obiectivul era de 4,8% şi anul 2011 s-a încheiat cu un deficit de 5,1%.
Cristobal Montoro nu dă vina pe nimeni, consideră că responsabilitatea este a întregii ţări şi sugerează noi măsuri de reducere.
În plus, a lăsat să se înţeleagă faptul că executivul Rajoy nu ar avea de gând să ceară o flexibilizare a deficitului.
"Termenii flexibilizare sau relaxare sunt interzişi. Vom promova stabilitatea bugetului cât mai repede, cu o tendinţă credibilă, vom alcătui un buget credibil în ceea ce priveşte estimarea veniturilor şi a cheltuielilor", a declarat Cristobal Montoro.
În luna martie, guvernul Rajoy trebuie să prezinte bugetul pentru anul în curs, care trebuie elaborat ţinând cont de aceste date negative şi de ţinta stabilită pentru 2012.
Spania este în al treilea an de reducere de cheltuieli în administraţie, unde funcţionarii publici, inclusiv medicii, profesorii, pompierii sau poliţiştii, au salarii mai mici, muncesc mai multe ore pe săptămână şi aproape în fiecare week-end ies în stradă în diverse regiuni.
Dacă executivul impune şi mai multe reduceri, Spania va traversa o perioadă şi mai dificilă, avertizează opoziţia şi organizaţiile sociale.
Aşadar, analiştii prevăd o majorare a impozitelor şi a taxelor pe valoarea adăugată, Spania având unul dintre cele mai reduse TVA din Europa, 18%, şi îndrăznesc să afirme că ar trebui anulate chiar subvenţiile pentru cercetare în universităţi.
O reducere obligatorie însă, spun aproape toţi, este cea a aparatului administrativ, care are prea multe organisme şi instituţii cu acelaşi rol.