Spania - schimbarea de sex și avortul posibile după 16 ani fară acordul părinților
Tratamentele hormonale sunt garantate de stat.Unele produse contraceptive intră pe lista compensatelor.Societatea spaniolă e împărţită, ca și Parlamentul.
Articol de Radio România Actualităţi, 18 Februarie 2023, 01:24
Spania adoptă două legi revoluţionare şi controversate în acelaşi timp, legate de libertăţile civile. Pe de o parte, "legea trans" permite, printre altele, schimbarea de sex pentru minorii peste 16 ani fără acordul părinţilor. La fel și "legea avortului", aplică aceeaşi regulă pentru adolescentele care vor să întrerupă sarcina, iar părinţii nu trebuie neapărat informaţi. Legile sunt complexe, cu multe decizii mai mult sau mai puţin controversate. Mai multe detalii a transmis corespondentul RRA, Alin Petrică, din Spania.
Alin Petrică: Sunt două legi discutate, disputate, amendate, modificate, gândite şi răzgândite, care au făcut să curgă multă cerneală în presa din Regat. Sunt două legi puternice care modifică radical o parte din cutumele de mult înrădăcinate în societatea spaniolă. Legea avortului, numită aşa doar în discuţii informale, pentru că, oficial, denumirea este mult mai stufoasă şi specifică, are ca modificare vedetă faptul că de la 16 ani nu mai este necesar acordul părinţilor pentru a întrerupe sarcina. Însă sunt şi multe altele la fel de radicale. Legea spune că spitalele publice sunt obligate să facă aceste intervenţii de formă urgentă, gratuită şi la cerere. Toate clinicile trebuie să aibă personal calificat şi echipament potrivit şi pregătit pentru asta. Legea interzice, sub ameninţarea denunţului penal, orice încercare a medicilor de a convinge mama să renunţe la întreruperea sarcinii. În multe spitale, mamei i se oferea posibilitatea de a face o ecografie 4D şi de a asculta bătăile inimii fătului. Această practică poate fi pedepsită cu 250.000 de euro amendă. Unele produse contraceptive intră pe lista compensatelor. De exemplu, cea numită popular "pastila de după" va putea fi luată de la orice farmacie gratis sau la preţ semnificativ redus. Pe lista modificărilor apare şi dreptul la zile libere pentru perioada de mestruaţie. Însă nu se spune câte zile libere poate lua o femeie în această situaţie, dar este un lucru care va fi reglat ulterior. Legea trans, care are şi ea o denumire oficială mai complexă, este la fel de radicală. De la 16 ani oricine consideră că are alt sex decât cel biologic se duce la starea civilă şi funcţionarii sunt obligaţi să opereze modificarea. Nici în acest caz nu este necesar acordul unui părinte. În ceea ce priveşte copiii între 14 şi 16 ani acordul unui tutore rămâne necesar, însă nu mai trebuie acordul unui judecător. Sub 14 ani trebuie, totuşi, un astfel de acord. În ceea ce priveşte modificarea chirurgicală şi hormonală, aceasta este permisă fără restricţii de la 16 ani, iar de la 12 la 16 un judecător şi un psiholog trebuie să decidă în ce măsură copilul are maturitatea suficientă pentru a lua o astfel de decizie. Tratamentele hormonale sunt garantate de stat. Un capitol aparte din Lege se referă la educaţia sexuală, care este implementată în toate etapele de educaţie şi are fundamente bazate pe igienă, diversitate sexuală, familială şi de gen. Societatea spaniolă e împărţită, lucru care se vede şi în dezbaterile din Parlament. Partidele de stânga aplaudă şi votează, spunând că este un pas necesar în evoluţia societăţii moderne spaniole. Partidele de dreapta aduc multe amendamente şi voturi împotrivă. Ele spun că măsurile sunt politice şi intruzive în viaţa familiilor.