Spania reintroduce permisele de muncă pentru români
Potrivit executivului de la Madrid, decizia are un caracter temporar şi nu va avea efect asupra muncitorilor români care sunt deja incluşi pe piaţa muncii din Spania.
22 Iulie 2011, 16:08
Guvernul spaniol a decis reintroducerea permiselor de muncă pentru români, potrivit anunţului făcut de Jose Blanco, oficial al guvernului de la Madrid, într-o conferinţă de presă care a avut loc la finalul şedinţei de vineri a executivului.
Românii care doresc să lucreze în Spania vor trebui să le demonstreze autorităţilor că au o ofertă de muncă din partea unui angajator spaniol.
Pe baza acesteia, ei vor obţine un permis care să le asigure accesul legal pe piaţa spaniolă a muncii.
Oficialităţile de la Madrid susţin că decizia de a-i obliga pe români să aibă un permis de muncă nu are legatură cu cetăţenia, ci cu necesitatea de a proteja piaţa spaniolă a muncii, confruntată cu o rata a şomajului de aproximativ 21%.
"Aceasta este o decizie strict tehnică, bazată pe raţiuni interne determinate de situaţia pieţei muncii din Spania, iar ea se înscrie în politica generală privind migraţia, adoptată de guvern pe baza dialogului cu partenerii sociali şi care are ca scop ajustarea fluxurilor de imigranţi la nevoile existente pe piaţa muncii. Comunitatea românească are un grad înalt de activitate iar integrarea sa socială este deplină", se arată într-un comunicat emis de executivului spaniol.
Restricţiile pentru români ar putea dura până în anul 2014.
Autorităţile spaniole spun că restricţiile pentru români "au un caracter temporar" şi nu îi vor afecta pe cei care trăiesc deja în Spania şi sunt incluşi pe piaţa muncii.
Românii din Spania sunt cea mai numeroasă comunitate de străini stabilită pe teritoriul acestei ţări, fiind formată din 861.584 de persoane, care au o medie de vârstă de 32,1 ani, cei mai mulţi preferând să locuiască în regiunea Madrid.
Spania "va trebui să justifice" introducerea măsurilor
Ministrul muncii, Sebastian Lăzăroiu, a afirmat miercuri că Spania nu a notificat Comisia Europeană, iar în cazul în care o va face, va trebui să justifice cu argumente solide reintroducerea restricţiilor după ce piaţa a fost liberalizată, o situaţie inedită în istoria Uniunii Europene.
"Spania este prima ţară care, după ce a liberalizat piaţa forţei de muncă, revine cu o serie de restricţii, ceea ce nu s-a mai întâmplat. Este un caz nou şi pentru Comisia Europeană, ceea ce sigur arată complexitatea lui şi că va fi dificil de judecat la Comisie", a spus Sebastian Lazăroiu.
Ministrul muncii a explicat că Spania va trebui să vină cu argumente solide pentru a justifica introducerea unor astfel de măsuri, iar Comisia Europeană a promis că va analiza cu atenţie potenţialele efecte socio-economice.
"Trebuie văzut dacă o anumită măsură produce efectele pe care ţara respectivă vrea să le ia în situaţii extreme, cum este cea pe care o invocă Spania. Comisia a promis că va căuta probe bazate pe fapte.
"Ce este important să ştim este că în 2014, pentru România se termină acele perioade de tranziţie. Deci, practic, după 2014 toate statele membre îşi vor liberaliza piaţa forţei de muncă. Deci asemenea măsuri pe care Spania le poate lua oricum nu pot trece mai departe de 1 ianuarie 2014, dar noi sperăm să nu fie cazul", a explicat Sebastian Lazăroiu.