Spania reduce drastic cheltuielile bugetare
Pentru a face economii bugetare, autorităţile spaniole au decis să desfiinţeze zeci de societăţi comerciale publice, iar pe altele să le comaseze. În plus, numărul membrilor Consiliului de Administraţie a fost redus simţitor.
16 Martie 2012, 19:31
Deficitul bugetar obligă executivul să facă reduceri importante în societăţile comerciale publice sau să desfiinţeze firme precum Societatea Publică de Închirieri sau cea înfiinţată cu scopul de a privatiza Loteria de Stat.
Peste 40 de societăţi intră în lista de restructurare.
27 dintre ele vor fi desfiinţate, altele vor fi comasate, iar în mai multe, înfiinţate cu parteneriat public privat, guvernul îşi va retrage participarea.
Vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria a spus vineri că executivul avea un obiectiv clar,acela de a face ordine în administraţie pe criterii de eficienţă şi stabilitate.
Soraya Saenz de Santamaria mai spune că "numai numărul posturilor de membri ai Consiliilor de Administraţie care se vor desfiinţa este de 154. Asta înseamnă o economie de peste un milion de euro pe an la retribuţii şi diurne. Nu mai intru în detalii privind salariile preşedinţilor, directorilor şi altor membri din conduceera acestor societăţi, dar vă puteţi imagina cât de mare poate să fie economia".
Cotidianul "El Pais" aminteşte că în Spania sunt peste 4000 de entităţi publice, societăţi comerciale sau fundaţii, cele mai multe create pe lângă autorităţile locale şi regionale, iar decretul aprobat vineri afectează doar societăţile naţionale.
Purtătoarea de cuvânt a guvernului a mai spus vineri că între societăţile desfiinţate erau şi unele care de 20 de ani funcţionau doar pe hârtie, dar salariile directorilor erau plătite de la buget.
Situaţia economică dificilă a Spaniei s-a complicat vineri, cu date noi de la Banca Centrală, care a dat publicităţii situaţia datoriei publice la finalul lui 2011.
Aceasta este de peste 68% din produsul intern brut, cu 8,5 procente mai mult decât permit limitele impuse de Uniunea Europeană.
Tot vineri s-a aflat şi valoarea facturilor pe care administraţiile regionale şi locale trebuie să le plătească furnizorilor, în cele mai multe cazuri firme mici şi mijlocii sau persoane fizice autorizate.
Pentru cele aproape două milioane de facturi prezentate până ieri, administraţiile vor plăti 9,5 miliarde de euro, bani care vor fi împrumutaţi de la bănci cu o dobândă de 5%, conform unui plan aprobat de guvern.