Spania, "pe drumul cel bun"
Premierul spaniol Mariano Rajoy a solicitat Băncii Centrale Europene un rol mai bine definit, cu prerogative în injectarea de lichidităţi atunci când este nevoie.
30 Aprilie 2013, 09:47
Spania este pe drumul cel bun pentru recuperarea economică, a lăsat să se înţeleagă luni premierul Mariano Rajoy.
El a subliniat însă că programul de ajustări bugetare pentru reducerea deficitului public trebuie continuat.
Mulţumit că Spania a obţinut încă o relaxare a deficitului, de la 4,5%, cât era prevăzut pentru anul în curs, la 6,3%, şeful guvernului spaniol a recunoscut că pentru populaţie sacrificiile sunt mari.
Totuşi, Rajoy susţine că e mai convenabil aşa.
"Nu m-aţi auzit vorbind în cele 16 luni de guvernare nici de muguri verzi prematuri, de perioadă de bunăstare sau de recuperarea iminentă.
"De la început am avertizat că o răsturnare a situaţiei economice nu va fi uşoară şi rapidă, de aceea era urgent să ne apucăm de treabă.
"Am văzut din nou că bilanţul privind şomajul şi locurile de muncă este negativ.
"Aceasta este preocuparea noastră principală, însă avem un alt bilanţ pozitiv, cel al noilor condiţii pentru viitoarea situaţie economică, pentru recuperare.
"Am schimbat atmosfera, şi aşa cum am mai spus, este o legislatură cu un proces permanent de reforme. Important e să nu pierdem direcţia", a adăugat Mariano Rajoy.
Spania este pe drumul cel bun pentru recuperarea economică, a mai lăsat să se înţeleagă premierul de la Madrid, care a amintit că o uniune bancară reală nu ar fi permis situaţia produsă în Cipru şi a solicitat din nou Băncii Centrale Europene un rol mai bine definit, cu prerogative în injectarea de lichidităţi atunci când este nevoie.
Tot luni, la o întâlnire a Fundaţiei Konrad Adenauer, miniştrii spaniol şi german ai economiei şi finanţelor, Luis de Guindo şi Wolfgang Schauble, au stabilit o colaborare hispano-germană avantajoasă.
Investitori germani vor aporta capital în întreprinderile mici şi mijlocii spaniole solvente, cu scopul principal, au spus oficialii, de a crea locuri de muncă.
Schauble s-a arătat preocupat în special de rata uriaşă a şomajului între tinerii spanioli, afectaţi în proporţie de aproape 60% de lipsa locurilor de muncă.
Nici unul dintre cei doi oficiali nu a avansat sume destinate planului de stimulare a firmelor spaniole, însă ambii au subliniat că se poate pune în practică urgent, fără implicarea instituţiilor europene.
Imaginea Germaniei în Spania este din ce în ce mai negativă, însă ministrul german de finanţe nu a arătat nicio schimbare de politică în special în privinţa reformelor.
Ba, mai mult, el a subliniat că această ultimă criză a fost provocată de un exces de îndatorare şi lichidităţi excesive.
Acum, a mai spus Wolfgang Schauble, în Spania se netezeşte drumul pentru o creştere sustenabilă.