Spania "nu va recunoaşte referendumul ilegal" din Crimeea
Miniştrii de externe spaniol şi român Jose Manuel Margallo şi Titus Corlăţean şi-au exprimat poziţia comună privind situaţia din Crimeea, cu ocazia vizitei şefului MAE la Madrid.
13 Martie 2014, 08:20
Situaţia din Ucraina a fost în centrul discuţiilor de la Madrid, dintre miniştii de externe ai României şi Spaniei.
Jose Manuel Margallo şi Titus Corlăţean şi-au exprimat poziţia comună privind situaţia din Crimeea.
Spania nu va recunoaşte un referendum ilegal în Crimeea şi are o poziţie favorabilă respectării legalităţii internaţionale, a declarat ministrul spaniol, care a mai subliniat şi importanţa Rusiei, ca actor politic pe scena internaţională.
"Noi nu vom recunoaşte, în niciun caz, un referendum pe care îl considerăm ilegal şi, deci, nul. Vrem un dialog despre toate chestiunile, între UE şi Rusia, cu scopul de a ajunge la un acord comercial, care să cuprindă teritoriul dintre Lisabona şi Vladivostok" a declarat Jose Manuel Margallo.
La rândul său, ministrul român de externe, Titus Corlăţean, a amintit că Rusia trebuie să renunţe la mijloacele armate şi că România este preocupată de situaţia din Crimeea, care se află la o distanţă de doar 300 de km de frontiera NATO şi a UE.
"Este necesară reîntoarcerea la dialogul politic, în Ucraina, de o manieră inclusivă, care să permită o formulă politică, care să garanteze integritatea teritorială a Ucrainei. În acelaşi timp, este şi obligaţia Rusiei să-şi asume anumite angajamente, să revină la dialogul politic şi să renunţe la utilizarea mijloacelor armate.
"Poziţia UE a fost foarte clară, care ar putea fi consecinţele în relaţia cu Federaţia Rusă, dacă Rusia nu revine la procesul politic, de dialog politic" a spus ministrul român de externe.
Reducerea taxelor consulare, "o soluţie în interesul cetăţenilor"
Cu ocazia vizitei la Madrid, Titus Corlăţean a inaugurat Consulatul Românesc, care are un sediu modern şi mai încăpător decât cel precedent.
Instituţia are zece ghişee şi va funcţiona începând de luni, oferind servicii celor aproximativ 300.000 de români aflaţi în comunităţile autonome Madrid, Castilia şi Leon şi Insulele Canare.
L-am întrebat pe ministrul Corlăţean, dacă este posibil ca românii să plătească acelaşi preţ pentru paşapoarte, indiferent unde ar fi ele eliberate, dat fiind că un paşaport la Madrid costă 100 de euro.
"Vreau să vă spun că avem un proces de consultare instituţională foarte intens, nu întotdeauna simplu, cu ministerul finanţelor, şi ştim foarte bine ce înseamnă acest lucru pentru a reduce taxele consulare şi aşa cum ne-am onorat angajamentul din programul de guvernare şi începem să îl onorăm, cu privire la secţiile consulare, la dezvoltarea tot mai mult a reţelei de consulate onorifice, dar şi infrastructura consulară mai modernă.
"Acelaşi lucru este în atenţia mea şi a MAE, să reducem taxele consulare, acea parte care se poate reduce, pentru că o parte a taxelor consulare este stabilită prin regulamentul UE şi este o normă unică aplicabilă tuturor. Dar există o parte suplimentară, pe care va trebui să o reducem, şi vă spun încă o dată, lucrez foarte strâns cu ministerul finanţelor. Sper să îl conving să putem avea din când în când o soluţie de compromis bună, în primul rând în interesul cetăţenilor" a explicat Titus Corlăţean.
Ministrul de externe a inaugurat în această seară şi sediul Institutului Cultural Român de la Madrid, mutat de curând în centrul capitalei, aproape de cele mai importante muzee.
Instititutul a fost deschis în urmă cu şapte ani şi jumătate, şi oferă, între altele, şi cursuri de limbă română pentru spanioli.