Spania "nu va majora impozitele"
În Spania, premierul Mariano Rajoy promite că nu ia în calcul majorări ale impozitelor la următoarea şedinţă a guvernului, când vor fi luate noi măsuri de austeritate.
25 Aprilie 2013, 08:08
În Spania, premierul Mariano Rajoy promite că nu ia în calcul majorări ale impozitelor la următoarea şedinţă a guvernului, când vor fi luate noi măsuri de austeritate şi de reducere a cheltuielilor.
Rămâne însă de văzut ce va cuprinde planul naţional de reforme şi programul de stabilitate, care vor include, aşa cum s-a anunţat deja, reduceri la unele capitole bugetare.
Noi previziuni, un plan naţional de reforme şi programul de stabilitate sunt pe agenda de vineri a guvernului, a confirmat miercuri premierul Mariano Rajoy, care a răspuns în Parlament interpelărilor din sesiunea săptămânală de control.
În discursul său din Congresul deputaţilor, Rajoy a făcut referire şi la situaţia şomajului, a cărui tendinţă s-a modificat în primul trimestru al anului, având o evoluţie mai lentă sau mai puţin rea, după cum s-a exprimat şeful executivului spaniol.
La dezbaterile din Congres, un loc important l-a ocupat problema evacuărilor datornicilor din casele cumpărate cu credite ipotecare. Legea a fost aprobată în Comisia de Economie şi nu a intrat în dezbatere în plen. Ea nu prevedea, aşa cum şi-ar fi dorit platforma afectaţilor de ipoteci, acoperirea datoriei cu însuşi bunul cumpărat, ceea ce un deputat de la grupul mixt i-a reproşat astăzi lui Rajoy.
"Stop evacuărilor"
Parlamentarul din Valencia, Juon Baldovi, şi-a completat discursul cu un gest inedit - a renunţat la haină şi la cravată şi şi-a desfăcut nasturii cămăşii, pentru a lăsa să se vadă un tricou inscripţionat cu mesajul "Stop evacuărilor".
"Dvs şi cu mine, domnule Rajoy, suntem aici pentru a decide şi a opta. Opţiunea dvs sunt băncile şi banii. A mea este aceeaşi din prima zi în care am intrat pe uşa Parlamentului.", a afirmat, Juon Baldovi.
În replică, premierul Mariano Rajoy a răspuns: "Guvernul pe care îl conduc este primul din democraţia spaniolă care a legiferat problema evacuărilor. Acestea au existat mereu. Nu v-am văzut protestând până acum, când guvernează partidul meu. Guvernul Partidului Popular a luat decizii importante."
Miercuri, guvernul Insulelor Canare a anunţat că va confisca de la bănci timp de trei ani locuinţele pe care entităţile financiare le-au executat în defavoarea familiilor aflate în situaţie socială precară. Această decizie va fi prevăzută printr-o modificare a legii regionale a locuinţelor.
Rata şomajului, în creştere
Executările silite şi evacuările din casele cumpărate cu credite ipotecare sunt şi în atenţia guvernului regiunii Andaluzia, care a emis o lege privind protecţia evacuaţilor.
Astfel, pe lângă confiscarea de la bănci pe o perioadă de trei ani a locuinţelor ce aparţin familiilor ce trăiesc sub pragul sărăciei, norma prevede amenzi de până la 9000 de euro pentru băncile care nu valorifică locuinţele executate.
Prin aceste măsuri, guvernul andaluz prevede, pe de o parte, evitarea evacuărilor şi a dramelor sociale, dar şi impulsionarea chiriilor la preţuri accesibile.
În total, în Andaluzia sunt contabilizate între şapte sute de mii şi un milion de locuinţe construite şi nevalorificate.
Tot miercuri, cele două mari centrale sindicale spaniole au anunţat că pentru 1 mai pregătesc manifestaţii sub lozinca "Nu au limită. Luptă pentru drepturile tale!".
Liderii sindicali au criticat politicile de austeritate şi au amintit că în 2010 rata şomajului era de 20%, iar la finalul anului trecut aceasta a crescut până la 26%.