Spania "majorează TVA din 2013"
Planul de stabilitate pentru 2012-2015 propus de guvernul spaniol prevede majorarea impozitelor, inclusiv a TVA, din 2013, pentru a putea respecta ţinta de deficit de trei procente din PIB.
28 Aprilie 2012, 10:26
Guvernul de la Madrid a prezentat planul de stabilitate pentru 2012-2015.
Măsura cea mai importantă este majorarea impozitelor, inclusiv a TVA, începând din 2013, pentru a putea respecta ţinta de deficit de 3% în 2013.
Vor fi reduse impozitele plătite de firme pentru angajaţi, însă vor creşte preţurile la toate produsele de consum.
Măsura este extrem de criticată, în special de opoziţie, care aminteşte că Mariano Rajoy a spus în campania electorală, în repetate rânduri, că nu va creşte TVA-ul.
Majorarea TVA şi a impozitelor indirecte la alcool, benzină sau tutun şi reducerea cotizaţiilor sociale înseamnă un venit la buget de 8 miliarde de euro, calculează ministrul economiei, care a evitat pe parcursul conferinţei de presă să pronunţe un procent de majorare.
De altfel, formulă folosită a fost “modificarea sistemului de impozite”.
--fb1Guvernul susţine că programul de stabilitate, transmis către Comisia Europeană, a ţinut cont de cele mai importante şi grave probleme ale ţării şi că efectele sale vor fi pe termen lung.
"Guvernul este perfect conştient că problemele cele mai sensibile ale economiei sunt în acest moment conturile guvernelor regionale şi situaţia sectorului financiar.
"Calculăm că aceste măsuri vor avea un efect de înfiinţare a 2 milioane de locuri de muncă de acum până în 2020", a afirmat ministrul economiei Luis de Guindos.
5.6 milioane de şomeri în Spania
Economia spaniolă va scădea cu 1,7%, iar şomajul, speră executivul de la Madrid, va rămâne la 24%.
Sondajul privind populaţia activă, publicat vineri, arată însă că numărul şomerilor este din ce în ce mai mare.
5,6 milioane de persoane au rămas fără loc de muncă. Veştile proaste au curs una după alta, iar scăderea ratingului de ţara din partea agenţiei Standard and Poor’s a fost condiţionată de raportul FMI, care la rândul sau a generat efecte directe asupra bursei şi a primei de risc.
În acest context, jurnalistul Manuel Marin, şeful sectiei OPINII la prestigiosul cotidian ABC, crede că executivul nu are decât o cale, cea a reformelor, şi că pieţele financiare condiţionează decizia politică în Europa.
"E adevărat că există o tendinţa politică europeană ce doreşte relaxarea condiţiilor economice, dar dictatura pieţelor nu permite asta. Guvernele să încerce să relaxeze ceste politici de ajustări dure care blochează economiile, le sufocă, dar nu am senzaţia că pieţele financiare sunt de acord cu această idee.
"Un exemplu este Olanda, unde guvernul şi-a depus demisia pentru că nu a putut pune în practică reformele şi e clar că dictatura pieţelor este mai puternică decât partidele. Nu cred nici că o victorie a socialistului Hollande în Franţa ar putea schimbă tendinţa. Din 2009 încoace, pieţele influenţează foarte mult decizia politică, o condiţionează atât de tare, încât văd dificilă o relaxare a măsurilor.
"În Spania, ştim că reforma pieţei muncii nu era menită să creeze locuri de muncă imediat, iar datele din sondajul privind populaţia activă de astăzi sunt dramatice. Situaţia actuală ar putea da peste cap chiar previziunile guvernului de a depăşi 6 milioane de şomeri în 2013, ceea ce înseamnă că va fi nevoie de o schimbare de strategie în această ţară", a afirmat jurnalistul Manuel Marin.
Executivul condus de Mariano Rajoy speră să ajungă la echilibru bugetar în 2016, cu ajutorul planului de stabilitate aprobat vineri.
Acesta mai cuprinde o strategie împotriva fraudelor la legislaţia muncii şi o reformă a administraţiei publice, în special a structurilor care se suprapun în competenţe la nivel regional.