Spania luptă împotriva "muncii la negru"
Guvernul spaniol a aprobat un plan de măsuri împotriva muncii la negru, cu intenţia de a reduce rata şomajului, care este cea mai ridicată din Uniunea Europeană şi totodată va majora veniturile din taxe.
29 Aprilie 2011, 19:35
Executivul spaniol a pregătit sancţiuni dure pentru firmele care nu declară locurile de muncă.
Potrivit ultimului sondaj privind populaţia activă, şomajul ajunge la peste 21%, iar dacă acum ar avea loc alegeri, Partidul Socialist, aflat la guvernare, ar pierde în faţa conservatorilor la o diferenţă de 10%, mai arată un studiu realizat de Centrul de Cercetări Sociale.
4,9 milioane de şomeri şi peste 1.300.000 de familii unde nimeni nu munceşte, acestea au fost datele cele mai aşteptate şi mai comentate astăzi în Spania, un nou record negativ, o rată a şomajului de 21,29% de trei ori mai mare decât a Germaniei.
Studiul publicat vineri de Institutul Naţional de Statistică mai arată că unele regiuni ajung şi la 30% şomaj.
În faţa acestor date, guvernului nu îi rămâne decât să admită că sunt rele.
"Suntem în cel mai prost moment" a spus vicepremierul Alfredo Pérez Rubalcaba, dar şi să rişte cu o previziune, cu speranţe de mai bine pentru lunile următoare.
"Nu are importanţă dacă se atinge sau nu pragul de cinci milioane de şomeri", crede ministrul muncii, Valeriano Gomez, "ci să creem locuri de muncă, şi asta cât mai repede".
Pentru a aduce venituri la buget şi a reduce multele procente ale economiei subterane de peste 20% din produsul intern brut, executivul a aprobat sancţiuni mai mari pentru firmele care nu declară contractele de muncă.
Amenda se măreşte cu 3.800 de euro pentru fiecare post de muncă nedeclarat, de la 6.200 la 10.000 de euro.
Termen de graţie de 3 luni
Noul decret prevede un termen de trei luni pentru societăţile comerciale care se găsesc în ilegalitate.
În prezent, în această perioadă, acestea au ocazia, potrivit ministrului muncii, să declare contractele de muncă, însă după aceste trei luni nici o firmă nu va fi iertată şi va fi obligată să plătească amenda până la ultimul cent.
Nici patronatele şi nici sindicatele nu au primit cu braţele deschise decretul de combatere a economiei subterane, pentru că, spun ele, este dezechilibrat şi insuficient.
Pentru a da un prim exemplu, guvernul a aprobat astăzi o sancţiune de peste 180.000 de euro pentru o firmă de turism care nu şi-a plătit impozitele de asigurări sociale, în valoare de aproximativ 300.000 de euro, o infracţiune considerată deosebit de gravă.
Planul intră în vigoare în luna iunie şi va fi activ până în decembrie 2012.
Guvernul de la Madrid a mai aprobat şi alte măsuri de reducere a deficitului public, în special de limitare a cheltuielilor din administraţia centrală şi din cele regionale.