Spania: Lege privind obligarea influencerilor din mediul online de a publica drepturi la replică
Dacă cineva consideră că i-a fost prejudiciată imaginea, poate cere în scris sau verbal acest drept la replică, iar în caz de nerespectare este definit şi un demers în justiţie.
Articol de Alin Petrică, 19 Decembrie 2024, 10:58
Guvernul spaniol propune o lege prin care toţi influencerii din mediul online să fie obligat să publice un drept la replică în cazul în care o persoană sau mai multe consideră că le-a fost prejudiciată imaginea prin difuzarea de informaţii neadevărate. Măsura propusă de guvern implică şi obligaţia rectificării informaţiei iniţiale.
Dacă proiectul de lege va trece în forma actuală, toţi cei care au conturi pe TikTok, Telegram, Instagram, Facebook, Youtube şi alte astfel de reţele şi au peste 100.000 de urmăritori pe una dintre ele vor fi obligaţi să publice eventualele replici.
Dacă au cotă pe mai multe reţele sociale şi cumulează 200.000 de urmăritori, de asemenea, intră sub incidenţa acestei legi.
Dacă cineva consideră că i-a fost prejudiciată imaginea, poate cere în scris sau verbal acest drept la replică, iar în caz de nerespectare este definit şi un demers în justiţie.
Tot ce se întâmplă acum face parte din propunerea premierului Pedro Sanchez, care la începutul anului a promis o lege numită "de regenerare democratică".
Atunci, el a acuzat mai multe publicaţii online că au difuzat informaţii despre soţia sa, iar în urma publicării informaţiilor a fost pornită o anchetă în care aceasta este cercetată pentru fapte de corupţie.
Premierul şi partidele de la guvernare au acuzat atunci o adevărată campanie de fake news şi propun acum instrumente prin care cei care cred că sunt victime ale unor campanii de dezinformare să se poată apăra.