Spania înregistrează noi proteste împotriva turismului de masă
"Turişti, plecaţi acasă" - au strigat în mai multe limbi cei 3.000 de protestatari catalani.
Articol de Radio România Actualităţi, 08 Iulie 2024, 23:49
Spania înregistrează noi proteste împotriva turismului de masă. Câteva mii de persoane au ieşit pe străzile Barcelonei.
Corespondentul RRA, Alin Petrică a transmis detalii: "Turişti, plecaţi acasă" - au strigat în mai multe limbi cei 3.000 de protestatari catalani. Mesajul lor nu a fost doar o scandare, ci a fost îndreptat direct către grupurile de turişti care vizitau oraşul sau stăteau la terase. În unele locuri, protestatarii au scos pistoale cu apă şi au stropit pe cei care stăteau la mese, indiferent cine ar fi fost: familii cu copii, tineri sau bătrâni, aceştia s-au refugiat înăuntrul restaurantelor.
Manifestaţia a fost organizată de o asociaţie foarte activă în protestele anti-turism, în unele cazuri, cu succes, ei au cerut de-a lungul timpului oprirea extinderii aeroportului din oraş, limitarea numărului de feriboturi care intră în port sau oprirea evenimentelor organizate de mari corporaţii în locurile publice. În această organizaţie sunt peste 100 de asociaţii de vecini din cartierele centrale ale Barcelonei. În plus, au participat şi diferite organizaţii ecologiste, sindicate sau susţinătoare ale Palestinei. Ei cer, în mare, limitarea numărului de turişti. Spun că viaţa lor este un coşmar şi că trebuie să se adapteze radical fluxului continuu de vizitatori. Se referă nu numai la parcurile, aleile, trotuarele, terasele şi drumurile care sunt arhipline, ci în primul rând la scumpirea vieţii de zi cu zi.
Puterea financiară mare a celor care le vizitează oraşul a făcut ca preţurile tuturor lucrurilor să crească, iar cel mai greu de suportat este creşterea chiriilor şi preţurilor apartamentelor. De exemplu, o chirie de 500 euro pentru un loc într-o cameră este ceva obişnuit acum în Barcelona. De aceea, cea mai mare cerere punctuală este interzicerea sistemului de închiriere de apartamente pentru turişti, protestatarii spunând că aceasta este cauza creşterilor chiriilor în oraş. Sunt voci care contestă, însă, aceste argumente.
Exemplul marii crize imobiliare din 2008, când chiriile atinseseră un nivel mai mare decât cel de acum este unul dintre contraargumente. Atunci nu exista o problemă a apartamentelor pentru turişti. Cauzele şi atunci, şi acum ar ţine de alte mecanisme ale pieţei. În urmă cu două săptămâni, Primăria Barcelonei a anunţat că nu mai prelungeşte nicio licenţă pentru apartamentele pentru turişti, însemnând practic desfiinţarea sistemului odată cu expirarea ultimei astfel de licenţe, adică din ianuarie 2028. În Barcelona, în 2023, au venit peste opt milioane de turişti străini.