Spania devine unul dintre cei mai mari exportatori de curent electric din UE
Exporturile de anul trecut au ajuns la un nivel neînregistrat vreodată, iar unul dintre beneficiari este Franța şi acest lucru stârneşte critici la Madrid.
Articol de Alin Petrică, 06 Ianuarie 2023, 07:59
În plină criză energetică, Spania devine unul dintre cei mai mari exportatori de curent electric din Uniunea Europeană.
Exporturile de anul trecut au ajuns la un nivel neînregistrat vreodată, iar unul dintre beneficiari este Franța şi acest lucru stârneşte critici la Madrid.
Spania a exportat în 2022 cea mai mare cantitate de energie din istorie, 25.000 de GW. Cifrele sunt publicate de Red Eléctrica Espaniola.
Sunt considerate date importante pentru mai multe motive. Primul este că dovedește odată că excepția iberică este un succes pentru Spania.
Madridul s-a luptat foarte mult să-şi convingă partenerii europeni să accepte implementarea ei, iar odată pusă în practică a generat pentru spanioli facturi și cu 60% mai mici decât cele plătite de europenii din nord.
Prețul mic a făcut ca piața iberică să devină atractivă chiar și pentru Franţa, care a beneficiat mulţi ani la rând de energia nucleară multă şi ieftină pe care o produce, însă preţul mic a contat și în piața liberă, iar firmele și cetățenii francezi au preferat curentul venit de peste Pirinei.
Astfel, pentru prima oară în istorie, Spania a înclinat balanța comercială și a devenit exportator net în relațiile energetice cu Hexagonul.
Lucrul acesta este văzut din punctul de vedere al analiștilor economici din Madrid, însă nuanţa se schimbă atunci când este văzută din unghiul politic.
Multe voci spun că excepția iberică îi obligă pe spanioli să plătească în plus pentru a avea curent ieftin vecinii francezi. Argumentul se bazează pe un fapt care ține tot de piața liberă.
Excepția iberică impune producătorilor un plafon maxim pentru gazul folosit la generarea de curent electric. Diferența este recuperată de aceștia de la consumatorii de rând.
În toate facturile apare de şase luni o rubrică nouă numită "acoperirea decretului guvernamental". În funcție de cât este suma totală, acesta variază. De exemplu, dintr-o factură de 200 de euro, 60 de euro sunt această acoperire.
Criticii guvernului spun că aceste sume pe care le plătesc firmele şi spaniolii de rând subvenţionează și curentul pe care îl primesc francezii.
Executivul nu neagă, însă subliniază faptul că fără această excepție, factura dată anterior ca exemplu ar fi fost de 300 de euro sau chiar de mai mult.
Datele publicate de Red Eléctrica arată că Spania a exportat mai mult decât în anii pecedenţi şi în Portugalia, Maroc şi Algeria.