Spania aprobă cetățenia pentru evreii sefarzi
Congresul Deputaţilor din Spania a adoptat cu majoritate de voturi legea de acordare a cetăţeniei spaniole pentru urmaşii evreilor sefarzi, expulzaţi în 1492.
18 Iunie 2015, 07:57
Din luna octombrie, urmaşii evreilor sefarzi pot solicita cetăţenia spaniolă.
Se estimeaza că în jur de două sute de mii de persoane ar putea beneficia de această lege aşteptată de foarte mulţi ani.
La 11 iunie 2015, Congresul Deputaţilor din Spania a adoptat cu majoritate de voturi legea de acordare a cetăţeniei spaniole pentru urmaşii evreilor sefarzi, expulzaţi în 1492 printr-un edict al Regilor catolici Isabel şi Fernando.
Din motive religioase, politice şi economice, evreii spanioli care au refuzat să se convertească la catolicism au fost nevoiţi să fugă şi să se refugieze în toată lumea, inclusiv în teritoriile Ţărilor Române.
Deşi nu-i obligă pe urmaşii sefarzilor să renunţe la cetăţenia actuală, oricare ar fi aceea, sau să aibă rezidenţa legală în Spania, legea spaniolă recentă adoptată este destul de restrictivă.
Condiţiile necesare pentru alcătuirea dosarului de obţinere a cetăţeniei
Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti, Isaac Querub, a prezentat pentru Radio România care sunt condiţiile necesare pentru alcătuirea dosarului de obţinere a cetăţeniei spaniole.
"Trebuie îndeplinite următoarele cereri. În primul rând, demonstrarea cu dovezi a condiţiei de sefard, un examen de limbă spaniolă, de cunoştinte socio-culturale şi cu întrebări din Constituţia spaniolă, la oricare din Institutele Cervantes din lume, apoi demonstrarea legăturilor actuale cu Spania şi predarea personală a dosarului în faţa unui notar spaniol", a spus Isaac Querub.
L-am întrebat pe deputatul Rafael Hernando, liderul grupului Partidului Popular, majoritar în Congres, dacă legea este completă sau dacă se prevăd modificări în cazul persoanelor care din cauza vârstei sau a stării de sănătate nu pot să prezinte personal dosarul în faţa unui notar spaniol.
"Cred că este un pas înainte extraordinar. Este o lege care recunoaşte un colectiv expulzat în urmă cu 500 de ani din aceast ţară şi care a decis să nu îşi uite originea. Este posibil să existe chestiuni care pot fi îmbunătăţite în această lege, dar cred că prin normele de aplicare putem să corectăm ceea ce menţionaţi dumneavoastră. Putem chiar să îmbunătăţim legea în sine, dar este un pas important, repet, recunoscut şi de comunitatea sefardă. Cred că este un act de justiţie istorică pentru aceste persoane care au fost expulzate pe nedrept din Spania, o injustiţie pe care dorim să o reparăm prin aceste măsuri. Fără îndoială, vom avea în vedere soluţii pentru problemele personale în normele de aplicare", a declarat Rafael Hernando.
Până la intrarea în vigoare a legii, în octombrie 2015, pentru facilitarea procedurilor, Federaţia Comunităţilor Evreieşti va pune la dispoziţie toate informaţiile necesare şi va emite solicitanţilor un certificat de apartenenţă.
Urmaşii sefarzilor din România
Isaac Querub a făcut referire şi la urmaşii sefarzilor din România.
"În mod evident, mi-ar plăcea ca această emoţie şi această posibilitate să ajungă la urechile evreilor sefrazi români, supravieţuitori ai Holocaustului, care încă sunt în România, să analizeze posibilităţile de a aplica şi de a veni în Spania, pentru că noi îi primim cu braţele deschise", a mai spus Isaac Querub.
Federaţia Comunităţilor Evreieşti din Spania consideră că o dată cu adoptarea acestei legi începe o etapă nouă în istoria relaţiilor dintre Spania şi lumea evreiască, o perioadă de reîntâlnire, de dialog şi de pace, care reintegrează pe deplin una din ramurile naţiunii spaniole, care a fost smulsă pe nedrept.