Spania "a integrat cel mai bine romii"
Aproximativ 60% dintre romii din Bulgaria nu au un loc de muncă, în timp ce în România procentul scade puţin sub 50%, iar în Italia şi Spania ajunge la aproximativ 35%.
Articol de Adrian Cristea, 11 Iulie 2012, 15:16
Spania este ţara care a reuşit să integreze cel mai bine populaţia de etnie romă, conform unui studiu realizat de Fundaţia Soros.
Raportul prezentat sub forma unei analize compartive între România, Bulgaria, Italia şi Spania arată că în Spania aproape toţi cetăţenii de etnie romă au acces la serviciile sociale, în timp ce în România şi Bulgaria procentul scade la jumătate.
O altă problemă cu care se confruntă, însă, cetăţenii de etnie romă care trăiesc în România, Italia şi Bulgaria este segregarea.
"Nu putem permite ca romii să trăiască în afara comunităţilor noastre, pentru că ei sunt parte a acestor comunităţi", a declarat ambasadorului Italiei la Bucureşti, Mario Cospito, în condiţiile în care studiul arată că aproape un sfert dintre romii din Italia trăiesc la periferia extremă a oraşelor, în aşa nimitele tabere de romi.
Fenomenul are o amploare mai mare în Bulgaria, unde aproape 80% dintre romii intervievaţi au declarat că trăiesc segregaţi.
De altfel, Bulgaria este prima şi în ce priveşte rata şomajului în rândul populaţiei rome.
Aproximativ 60% dintre romii din Bulgaria nu au un loc de muncă, în timp ce în România procentul scade puţin sub 50%, iar în Italia şi Spania ajunge la aproximativ 35%.
În ce priveşte nivelul discriminării din cele patru ţări, studiul arată că politicile de incluziune au dat rezultate în ultimul an în Spania şi în România, pe când în Italia şi Bulgaria fenomenul se acutizează.
Discriminarea poate fi un efect al crizei economice
Ambasadorul Italiei la Bucureşti, Mario Cospito, a declarat miercuri, că discriminarea poate fi şi un efect al crizei economice, dar a dat asigurări că guvernul italian intenţionează să ia măsuri concrete şi aplicate.
"Strategiile naţionale pot fi ineficiente, dacă nu sunt adaptate la situaţia reală. În plus, este ştiut că măsurile oficiale nu sunt suficiente pentru a îmbunătăţi situaţia romilor. Mesajul guvernului italian este clar: vrem să luăm măsuri concrete pentru încurajarea incluziunii", a declarat Mario Cospito.
Italia este totuşi, alături de Spania, ţara în care aproape toţi cetăţenii de etnie romă au acces la serviciile sociale.
De altfel, în Spania, conform raportului, strategiile de integrare au fost cele mai eficiente.
Ambasadorul Spaniei la Bucureşti, Estanislao de Grandes Pascual, a precizat că modelul spaniol se bazează pe politici de lungă durată.
"Baza aşa-zisului model spaniol este aplicarea universală a strategiilor de protecţie socială, indiferent de etnie. În acelaşi timp, au existat şi măsuri specifice pentru comunităţile de romi, care să corecteze şi să compeseze dezavantajele istorice care au afectat aceste comunităţi", a declarat Estanislao de Grandes Pascual.
Spania este destinaţia preferată a romilor care emigrează din România, urmată de Franţa, pe când romii bulgari care internţionează să părăsească ţara s-ar îndrepta mai degrabă către Grecia sau Germania.