Spania "a ieşit din prima linie a crizei"
Afirmaţia preşedintelui Franţei, Nicolas Sarkozy, potrivit căreia Spania ar fi ieşit din prima linie a crizei l-a făcut pe premierul Spaniei, José Luis Rodríguez să declare că stabilitatea financiară este solidă.
25 Octombrie 2011, 09:26
La Madrid, guvernul este pe ultima sută de metri, înainte de alegerile anticipate din noiembrie.
După adoptarea unui plan de austeritate, cabinetul condus de José Luis Rodríguez Zapatero pare aproape relaxat acum.
Bruxelles-ul nu i-a dat teme dificile pentru miercuri, cea mai mare preocupare fiind sistemul bancar.
După ce cancelarul german Angela Merkel a spus că Spania ar fi trebuit să facă mai mult pentru stabilitatea economiei, preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a afirmat la reuniunea şefilor de stat şi de guvern din zona euro, că Spania a ieşit din prima linie a crizei.
Afirmaţia l-a făcut să răsufle uşurat pe liderul guvernului de la Madrid, José Luis Rodríguez Zapatero, care susţine în continuare că stabilitatea economiei spaniole este solidă.
José Luis Rodríguez Zapatero a declarat că "Spania a făcut multe eforturi, mai are multe de făcut, cum ar fi provocarea de a genera locuri de muncă şi de a creşte, din punct de vedere economic, stabilitatea financiară este solidă".
De asemenea, premierul spaniol a apreciat că Sarkozy a dat dovadă de eleganţă politică, atunci când a afirmat că şi rolul lui Mariano Rajoy, liderul conservatorilor spanioli şi al opoziţiei, a fost şi el important în adoptarea măsurilor de a face faţă crizei.
Pe de altă parte, ministrul economiei, Elena Salgado, a declarat că situaţia de tensiune pe pieţele financiare cere o accelerare a condiţiilor privind nevoia de capital pentru sectorul bancar.
Poziţia Spaniei în acest sens este ca titlurile să fie considerate capital obligatoriu al băncilor.
Deşi Elena Salgado susţine că exigenţele pentru băncile care vor primi ajutoare din fondurile publice vor fi dure în privinţa dividendelor, a remunerării sau a conducerii, presa spaniolă publică aproape zilnic ştiri despre bancheri din casele de economii care se pensionează cu sute de mii de euro pe an sau care primesc plăţi compensatorii de jumătate de milion de euro.
Până la alegerile din 20 noiembrie, actualul guvern nu prevede noi măsuri de reducere a deficitului bugetar sau altele de tip economic.
Din opoziţie, conservatorii apără situaţia datoriei externe şi imaginea Spaniei.
Aceasta a ajuns să fie pe locul al doilea în lume, depăşită numai de Statele Unite ale Americii. Datoria externă a Spaniei este de 163% din PIB.