Spania: 25% din forţa de muncă "lucrează la negru"
Potrivit estimărilor Comisiei Europene, în Spania, Italia, Belgia şi Portugalia, munca la negru scade produsul intern brut cu 20 - 25 la sută.
Articol de Ionuţ Dragu, 17 August 2009, 13:28
Ponderea economiei negre ar putea să constituie în Spania 22% din produsul intern brut al ţării, ceea ce ar echivala cu 240 de miliarde de euro care scapă de sub controlul statului în fiecare an, scrie publicaţia spaniolă La Razon. Publicaţia atrăge atenţia că practic un sfert din forţa de muncă a ţării practică munca la negru.
Potrivit estimărilor asociaţiei marilor companii de muncă temporară (Agett), 25% din forţa de muncă spaniolă are activităţi nedeclarate. Potrivit estimărilor Comisiei Europene, repercusiunile economiei negre asupra pieţei muncii constituie 2-3 puncte procentuale mai mult faţă de ponderea acesteia în PIB. Raportul Agett, citat de La Razon, se referă în principiu la diferenţele înregistrate între datele anchetei asupra populaţiei active (EPA) şi cele ale afilierii la serviciile de asistenţă socială. Aceste diferenţe depăşesc 1,1 milioane de persoane.
Dacă în 2003, populaţia activă în câmpul muncii depăşea cu cel mult 550.000 de persoane numărul celor care lucrau legal, criza economică a ridicat diferenţa menţionată la peste un milion de persoane. Un alt factor care ar putea alimenta economia la negru este extinderea perioadei de primire a alocaţiilor de şomaj sau a celor speciale. De asemenea, cei 420 de euro lunar, recent aprobaţi de executivul spaniol pentru şomerii fără venituri, pot avea un efect perturbator în continuarea căutării unui loc de muncă.
Munca imigranţilor contribuie şi ea la sporirea economiei negre. Agett argumentează că, potrivit datelor EPA, 45% dintre străinii cu vârste cuprinse între 16 şi 74 de ani care au venit în Spania în 2008 nu şi-au găsit de lucru înainte de sosirea aici.
La Razon mai explică şi creşterea şomajului. Cu 1,5 milioane de persoane într-un an şi jumătate, şomajul, nu a adus cu sine şi sporirea conflictelor sociale, în ciuda faptului că Spania are peste 1 milion de cămine în care toţi membrii sunt şomeri. Dintre aceştia 500.000 nu dispun de un venit, iar un milion de şomeri nu şi-au găsit de lucru în mai bine de un an, în vreme ce alt milion şi-a epuizat orice alocaţie de şomaj.
Potrivit estimărilor Comisiei Europene, Spania, Italia, Belgia şi Portugalia sunt ţările UE unde procentajele muncii la negru sunt cele mai ridicate - între 20 şi 25% din PIB.