"South Stream", varianta bulgărească
În ajunul vizitei sale la Bruxelles prim ministrul bulgar Boiko Borisov s-a declarat în favoarea realizării gazoductului „South Stream” în varianta bulgărească.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 03 Decembrie 2014, 21:11
Parlamentul de la Sofia însă nu a reușit să formuleze o poziție comună cu privire la proiectul redirecționat de Vladimir Putin spre Turcia.
Reacțiile formațiunilor parlamentare la decizia lui Putin au rămas diametral opuse.
Au apărut disensiuni și în coaliția de guvernământ. În timp de Blocul reformator și Blocul patriotic se opun într-un mod categoric proiectului, partidul lui Borisov GHERB a cerut realizarea acestuia cu acordul Uniunii europene iar ABV al ex-președintelui Gheorghi Părvanov a amenințat că va putea părăsi coaliția dacă proiectul va eșua. „O decizie în acest sens va putea fi luată în funcție de rezultatul vizitei primului ministru la Bruxelles”, a spus viceprim-ministrul Ivailo Kalfin.
Partidul socialist, partidul turc și „Ataka” i-au acuzat pe guvernanți că au cedat unor presiuni externe și au provocat prin declarații și acțiuni nechibzuite reacția Moscovei. Răspunzând acuzațiilor, primul ministru a amintit de căteva ori că proiectul a fost înghețat de către guvernul Oreșearski sprijinit de socialiști și de partidul turc.
Mâine Borisov va discuta soarta „South Stream”-ului la Bruxelles cu noul președinte al Comisiei europene Jean-Claude Juncker și cu președintele Parlamentului european Martin Schultz. Borisov a avertizat că va cere un răspuns clar la întrebarea dacă Pachetul energetic 3 va fi valabil pentru Grecia în cazul realizării gazoductului pe teritoriul turc. „Mă interesează cum gazele rusești ce nu pot traversa Bulgaria, vor intra în Grecia”, a adăugat Borisov.
Borisov "va lupta pentru realizarea proiectului"
Adresându-se parlamentarilor, el a declarat că dacă întradevăr țara va avea de căștigat 400 de milioane de euro pe an din taxe de tranzit, așa cum a spus Putin, el va lupta pentru salvarea proiectului și va asigura fără probleme cele 1,5 miliarde euro cât reprezintă partea Bulgariei din costul viitorului gazoduct.
Primul ministru i-a surprins pe deputați recunoscând că nu a văzut până acum acordul cu „Gazprom”-ul care stabilește cadrul financiar al proiectului. Ca și președintele Plevneliev, el a declarat că nu a fost informat cât va costa Bulgariei realizarea gazoductului și ce venituri va putea avea ea din taxe de tranzit.
Borisov a răspuns sec la remarca ironică a lui Putin despre dependența Bulgariei de decizii luate în alte capitale. „Nu accept ca cineva să vorbească din Turcia despre suveranitatea țării mele”, a spus primul ministru.