Sosirea imigranţilor în Sicilia, supravegheată de militari
Aproximativ 100 de militari italieni au fost trimişi în misiune la Lampedusa pentru a supraveghea sosirea imigranţilor clandestini din Africa de Nord.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 11 Martie 2011, 13:30
Aproximativ 100 de soldaţi italieni au fost trimişi în misiune la Lampedusa pentru a supraveghea sosirea imigranţilor clandestini din Africa de Nord. Alţi 50 de militari sunt detaşaţi la Mineo – Catania, în insula Sicilia, unde a fost construit ”satul solidarităţii” numit şi ”satul portocaliilor”.
Peste 8000 de refugiaţi din Africa de Nord au sosit în ultimele două luni în sudul Peninsulei, aproape cât în tot anul 2010. Cum ajung imigranţii sunt conduşi în centrul de primire de la Lampedusa.
Capacitatea acestuia, de 850 de locuri, nu este de ajuns însă pentru cei 1620 de imigranţi, în mare parte tunisieni, cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani. Ei urmează să fie transportaţi de autorităţi cu avioane sau nave speciale în altre centre de primire din Catania, Bari în regiunea Puglia sau Crotone în regiunea Calabria.
În cazul libienilor, aceştia sunt imediat repatriaţi, în vreme ce tunisienilor şi egiptenilor li se acordă azil politic sau se fac demersurile de repatriere.
Cei 100 de soldaţi vor supraveghea porturile din Lampedusa şi Palermo, în colaborare cu forţele de ordine din sudul Italiei pentru a face faţă debarcărilor de imigranţi clandestini care se înregistrează zilnic pe coastele Siciliei. Ceilalţi 50 de militari vor patrula în zona ”satului solidarităţii” zis şi ”satul portocaliilor” de la Mineo din Catania.
Primarul oraşului Lampedusa, Bernardino De Rubeis, a amintit că a cerut special acest ajutor, deoarece avea nevoie de pază în zona centrului de primire a străinilor, deoarece sute de imigranţi se plimbă clandestin pe străzile insulei.
În urmă cu o săptămână, edilul a emis o ordonanţă administrativă prin care le interzicea imigranţilor să se plimbe liber prin Lampedusa.
Ordonanţa emisă ”din motive de ordine publică şi igienico-sanitare” afost caracterizată de Procuratura din Agrigento drept ”xenofobă”. Procurorii au cerut anularea ei, deoarece ”subiectul nu este de competenţa primăriei”.